Arbeta på brandkåren

Att jobba på brandkåren innebär så mycket mer än att åka på larm. Brandkåren ägnar allt mer tid åt att förhindra olyckor.

Brandstationen i Kalmar är framförallt en arbetsplats för brandmän på heltid och brandingenjörer. Har du ett jobb du trivs med men vill vara med och öka tryggheten i din hembygd, kan du bli brandman på deltid i Rockneby, Voxtorp, Påryd eller Tvärskog. Läs mer nedan om du vill bli en av oss.

Just nu söker vi efter deltidsbrandmän i Rockneby, Voxtorp, Påryd och Tvärskog. Är du intresserad? Läs mer nedan under fliken Brandman på deltid!

Arbetsrelaterad testbana

Vill du göra skillnad för andra människor och din hembygd?

Vill du få kunskaper som kan rädda liv och egendom och som gör dig till en trygghet för din arbetsgivare och din omgivning?

Bli då en av oss och jobba som brandman på deltid!

Just nu letar vi efter intresserade personer som vill göra en insats för sin hembygd samtidigt som de får ett omväxlande, spännande och socialt deltidsarbete. För att kunna arbeta som brandman vid någon av våra deltidsstationer i Rockneby, Voxtorp, Påryd och Tvärskog krävs det att du vid larm kan ta dig till deltidsstationen inom fem minuter.

Arbetet, som ibland kan var fysiskt krävande, innebär att det är en fördel om du har bra fysik. Du kommer att få genomföra ett fysiskt test i samband med din anställning där vi ser att du har den fysik som krävs för jobbet. Du måste också ha godkännande från din huvudarbetsgivare.

Efter att du blivit antagen, ska du genomgå din grundutbildning (GRIB). Utbildningen genomförs vid någon av Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) utbildningsplatser, varav Kalmar är en.

Du ansöker genom att skicka ett personligt brev till raddning@kalmar.se.

På Kalmar brandkår arbetar brandingenjörerna med bland annat förebyggande brandskydd, tillsyner, utbildningar och riskbedömningar. De verkar även operativt som Insatschef (IC).

För att bli brandingenjör kan du läsa brandingenjörsutbildningen vid Luleå Tekniska Universitet eller Lunds Tekniska Högskola. Utbildningen omfattar 210 högskolepoäng (3,5 år). Den kan kompletteras med en räddningstjänstutbildning som hålls av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och som är nödvändig för att få arbeta operativt inom kommunal räddningstjänst. Den utbildningen hålls på MSB:s skola i Revinge och är ett år lång.

Kontakt

Fler sidor inom kalmar brandkår

Förebygg olyckor

Här finner du tips och råd på hur du kan förebygga olyckor.

Brandsäkerhet

Här får du mer information om brandsäkerhet i hemmet och att brandkåren har möjlighet att göra hembesök.

Om Kalmar brandkår

Vårt uppdrag är att genom förebyggande arbete förhindra och minimera olyckor i samhället.

Senast uppdaterad: 10 maj 2021
Publicerad: 20 april 2017