Digitalt firande av Sveriges nationaldag

Den 6:e juni 2021 blev det digitalt firande som sändes live av Kalmar kommun.

Violeta Öhman och Chatrine Ekfeldt från kommunledningskontoret i Kalmar kommun var ansvariga för planering och genomförande av arrangemanget. Det digitala nationaldagsfirandet marknadsfördes på bussar och sociala medier. Att sändningen skedde från en provisorisk studio i Krusenstierska gården i Kalmar kommunicerades dock inte ut externt.

- Vi ville inte dra någon folksamling. Vi hade spärrat av vid scenen och hade handsprit på plats, så allt var coronaanpassat, säger Chatrine Ekfeldt.

- Det har varit långa förberedelser för både fysiskt och digitalt firande. Det har varit mycket planering sedan i början av februari. Med de restriktionerna som har varit var det omöjligt att veta om vi skulle kunna vara på plats eller inte. Vi hoppades väl in i det längsta, säger Violeta Öhman.

Utöver livemusiken hölls det ett traditionsenligt nationaldagstal, i år av journalisten Ulf Wickbom. Flera kända artister med lokal anknytning deltog i programmet: Ida Gratte, Malin Melott, Dimpker Brothers och Adée. Dessutom kunde tittarna se intressanta videoinslag med eleverna på Kulturskolans uppträdande. Konferencier för livesändningen var Anna Rydell.

– Det känns ändå bra att kunna fira så här på denna fina plats. Jag hoppas och tror att folk hemma i stugorna trots allt kan känna att vi firar tillsammans, säger Anna Rydell.

Dagen avslutades med en medborgarceremoni. Det är en tradition som Kalmar kommun har följt i flera år. I år är det rekord i antalet nya svenska medborgare i Kalmar kommun. 523 Kalmarinvånare fick svenskt medborgarskap 2020.

Roger Kaliff, som är ordförande i Kalmar kommuns kommunfullmäktige, hälsade alla nya svenska medborgare i Kalmar kommun välkomna.

- Det är en solskenshistoria att vi i Kalmar kommun kan ta emot nya människor. Det är ett bra tillskott i vår befolkning, säger Roger Kaliff.

Roger Kaliff intervjuade Ahmed Dawod, som flydde till Sverige från Syrien 2014. Ahmed var en av några de nya svenska medborgarna som organisatörerna hade bjudit in då alla inte fick komma på grund av coronapandemin.

– Jag är jätteglad för att jag fick ta emot mitt diplom. Det känns mycket bra, säger Ahmed Dawod.

Alla nya svenska medborgare i kommunen fick var sitt diplom utfärdat av Kalmar kommun och ett omslag med texter om medborgarskap, medborgarnas rättigheter och skyldigheter samt ett följebrev med information om hur de kan se sändningen av ceremonin live eller i efterhand.

Allt som allt blev det en lyckad dag att fira Sverige på!