Matematik är något som alla använder i vardagen och därför viktigt att alla förstår exempelvis datum, klockan och pengar för att leva i det svenska samhället. Likaså att kunna sina egna personuppgifter.
Denna matematiska inlärning tar lång tid och behöver repeteras hela tiden. Mycket tålamod behövs. Deltagarna är väldigt ojämna i sin förkunskap och därför behövs undervisning på flera nivåer för att möta deltagarna där de är. En del klarar endast att tala andra kan skriva.
Tid är något vi ständigt kommunicerar om i det vardagliga livet. Vi har skola och arbetet utifrån klockan. Människor planerar middagar, möten, samlingar, olika aktiviteter, träningstider, med mera.
I Sverige måste man komma i tid, det påverkar andra och då måste exempelvis sådan saker som tidtabeller följas. Om en individ missar en tågtid, ett läkarbesök, tid hos tandläkare så får hen betala ändå.
Att komma i tid till Bas KALMAR är en livskunskap som måste läras in på en gång och förklaras varför det är viktigt.
I vissa länder är tid inte lika viktigt eller viktigt alls, vilket har gjort att vissa deltagare inte lärt sig vare sig klocka eller tid. Likaså har hemmafruar inte haft en tidspress över sig då de dagliga sysslorna inte behöver exakt tid.
För att bli inkluderad i det svenska samhället behöver individer kunna planera sin egen ekonomi och göra en budget. Detta för att pengarna ska räcka månaden ut till nästa utbetalning. Speciellt vissa kvinnor har svårt att förstå pengarnas värde, då de aldrig haft egna pengar eller ansvarat för egen ekonomi. I vissa länder kan man handla utan prislappar, men i Sverige måste man kunna läsa prislappar.
Att inte förstå pengars värde eller ha koll på sin egen ekonomi leder till att kvinnan är beroende av man eller barn vilket leder till osjälvständighet.
Utöver dessa stora områden som tid och pengar har Bas KALMAR jobbat vidare med nedanstående konkreta moment, sakta men säkert.
Vi delade upp matematiken i två steg. Alla börjar med uppgifter i steg 1 för att sedan gå vidare och bygga på sin kunskap med steg 2.
Bas KALMAR vill hjälpa deltagarna med att förstå det nya samhället och få lära känna sin egen stad.
För att deltagarna ska förstå innehållet i verksamheten behövs språkstöd, helst på deltagarnas modersmål.
Bas KALMAR har öppnat ögonen för många vad gäller kost och träning.
Många i målgruppen behöver vidga sin kunskap om samhället i Sverige för att öka delaktighet.
Mycket i samhället sker digitalt idag. Att då inte kunna läsa och ta till sig information innebär begränsningar.