Till Barnahus kommer barn som ska förhöras av polisen. Målgruppen är barn och ungdomar upp till och med 17 år som misstänks vara utsatta för våld i nära relation, sexualbrott oavsett relation eller andra allvarliga brott.
Till Barnahus kommer barn som ska förhöras av polisen. Målgruppen är barn och ungdomar upp till och med 17 år som misstänks vara utsatta för våld i nära relation, sexualbrott oavsett relation eller andra allvarliga brott.
Ibland vet du som vårdnadshavare inte om att ditt barn är på förhör på Barnahus. Detta kan bero på att du är den som är misstänkt, eller att du är närstående till den som är misstänkt för att ha utsatt barnet för brott. Samma dag som barnet har förhörts informeras vårdnadshavaren om detta av polisen. Som förälder och vårdnadshavare kan det väcka starka känslor att ha fråntagits föräldraansvaret under en kortare tid och att någon har bestämt saker om barnet som du inte kunnat ha inflytande över.
Det kan då vara bra att veta att:
Du har alltid möjlighet att kontakta oss på Barnahus. Du har kanske frågor om barnets besök här, om den rättsliga processen eller om socialtjänstens process. På Barnahus finns det även möjlighet att få krisstöd.
Om du har fått veta att ditt barn ska komma till Barnahus så kommer du som förälder förmodligen att följa med ditt barn.
För att ditt barn inte ska behöva möta fler personer än nödvändigt är det vanligt att den polis som ska hålla förhöret är den som också tar emot er när ni kommer till Barnahus. Barn som är under 15 år förhörs alltid av polis som är vidareutbildad till barnförhörsledare. Polisen är civilklädd på Barnahus.
Ni får inledningsvis sitta ner en stund tillsammans i väntrummet där polisen berättar hur förhöret kommer gå till. Under tiden som ditt barn förhörs får du som förälder sitta kvar i väntrummet.
Du är mycket viktig som förälder. Att du finns med på Barnahus är tryggt och stödjande för ditt barn, oavsett hans eller hennes ålder. Om du undrar över något inför ert besök får du gärna höra av dig till oss på Barnahus. Under tiden som ditt barn förhörs av polisen finns vi tillgängliga för frågor och stöd. Ibland är detta av praktiska skäl inte möjligt, eller så uppstår det fler frågor efter att ni har varit här. Då är du alltid välkommen att kontakta oss.
Bris, Barnets rätt i samhället, är en barnrättsorganisation som kämpar för ett bättre samhälle för barn. De erbjuder stöd och råd till både barn och unga, föräldrar och professionella samt håller i föreläsningar och utbildningar.
Vill du veta mer, klicka på rubriken ovan.
Unizon är ett riksförbund för över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Unizon arbetar för att alla våldsutsatta kvinnor, unga och barn ska erbjudas stöd och skydd.
Vill du veta mer, klicka på rubriken ovan.
Ecpat Sverige är en barnrättsorganisation som arbetar mot sexuell exploatering av barn. De arbetar för att öka kunskapen om sexuell exploatering och deltar i debatter, kommenterar rättsfall, föreläser, ger ut böcker, filmer och driver kampanjer.
Vill du veta mer, klicka på rubriken ovan.
Länsstyrelsen Östergötland har sedan 2005 i uppdrag från regeringen att förebygga och motverka hedersrelaterat våld och förtryck. På deras hemsida får du information om vad hedersförtryck är och vart du kan vända dig om du är utsatt. Även yrkesverksamma kan här få mer kunskap, råd och tips.
Vill du veta mer, klicka på rubriken ovan.
Har du en hemlighet som gör dig ledsen eller orolig? Då ska du inte behöva vara ensam med den. Sjukvården (Regionerna) i Sverige har därför skapat ”Våga berätta”, som är för barn i åldrarna 8 - 12 år. Här kan du få fakta, råd och stöd om du inte mår bra.
Vill du veta mer, klicka på rubriken ovan.
Rädda Barnen är en av världens största självständiga barnrättsorganisation. Med Barnkonventionen som grund arbetar de för att barns rättigheter ska bli verklighet, i Sverige och runt om i världen. Rädda barnen ger stöd och råd till både barn, föräldrar och vuxna som arbetar med barn. De har tagit fram materialet Stopp min kropp som handlar om hur vuxna kan prata med barn om övergrepp och hjälpa dem att sätta gränser för sin kropp och integritet: https://www.raddabarnen.se/rad-och-kunskap/foralder/stopp-min-kropp/
Stiftelsen Allmänna Barnahuset arbetar för att stärka barn i utsatta livssituationer. De har gjort ett material för barn som varit utsatta för sexuella övergrepp eller våld och vart de kan vända sig. De vänder sig också till barn som har skilda föräldrar, till vuxna och till vuxna som arbetar med barn.
Vill du veta mer, klicka på rubriken ovan.
Måndagar 8.00-18.00, tisdagar-torsdagar 8.00-16.00 och fredagar 8.00-14.30
Nygatan 34
Barnahus i södra Kalmar län
Box 834, 391 28 Kalmar
Meningen med Barnahus är att du bara ska behöva berätta en gång och på en plats vad du varit med om.
Barnahus är en samverkan mellan sju kommuner, polis, åklagare och regionen.
Som trygghetsperson är du en mycket viktig person för barnet som ska förhöras.
Till Barnahus kan du vända dig för konsultation i frågor som rör våld i nära relation och sexuella övergrepp avsett
skriv text