När du själv eller någon annan har anmält till polisen att du har utsatts för våld eller sexuella övergrepp kan du, om du är upp till och med 17 år, få komma till Barnahus.
På Barnahus kommer du att få träffa en polis. Polisen kommer att prata med dig själv i ett särskilt rum, ett så kallat förhörsrum. Du får då möjlighet att berätta om det som har hänt dig, det kallas för ett förhör.
En del barn har lätt för att berätta, andra har svårare och kan känna rädsla, skam eller skuld för det som har hänt. Det är viktigt att försöka berätta, även om det känns jobbigt. Alla som jobbar på Barnahus är vana att lyssna på och prata med barn om svåra saker.
Du är alltid välkommen att ringa eller mejla till Barnahus om du har några frågor eller vill prata mer.
Brottsoffermyndigheten har tagit fram ett material för barn och unga med information till dig som blivit utsatt för brott och vart du kan vända dig för att få hjälp och stöd.
Vill du veta mer, klicka på rubriken ovan.
Stiftelsen Allmänna Barnahuset arbetar för att stärka barn i utsatta livssituationer. De har gjort ett material för barn som varit utsatta för sexuella övergrepp eller våld och vart de kan vända sig. De vänder sig också till barn som har skilda föräldrar, till vuxna och till vuxna som arbetar med barn.
Vill du veta mer, klicka på rubriken ovan.
Ditt Ecpat är en plats för alla under 18 år. Här kan du få hjälp, stöd och kunskap om bilder, sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL. De kan också hjälpa dig att ta ner nakenbilder som har spridits på nätet.
Vill du veta mer, klicka på rubriken ovan.
Länsstyrelsen Östergötland har sedan 2005 i uppdrag från regeringen att förebygga och motverka hedersrelaterat våld och förtryck. På deras hemsida får du information om vad hedersförtryck är och vart du kan vända dig om du är utsatt. Även yrkesverksamma kan här få mer kunskap, råd och tips.
Vill du veta mer, klicka på rubriken ovan.
”När någon gjort dig illa”. En film framtagen av stiftelsen Allmänna Barnahuset som riktar sig till barn som blivit utsatta för våld eller sexuella övergrepp och vart barnet kan vända sig för att få hjälp.Här kan du se filmen ”När någon gjort dig illa” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
”Stopp min kropp” är en film framtagen av Rädda barnen och som riktar sig till barn i lågstadieåldern. Den handlar om att vi har rätt att bestämma över vår egen kropp.Här kan du se filmen ”Stopp min kropp” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
”Det är mitt liv” är en film om våld mot barn som inte får bestämma över sitt eget liv, t ex inte själva får välja vem de vill vara tillsammans med. Filmen är framtagen av stiftelsen Allmänna Barnahuset.Här kan du se filmen ”Det är mitt liv” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
”Stopp min kropp-sång” är en sångvideo om barns trygghet, integritet och rätten till sin egen kropp. Den är framförd av Fjärilen klass 3B.Här kan du se filmen ”Stopp min kropp-sång” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
"Är det delbart ?" Polismyndigheten har tagit fram en film som handlar om vad konsekvenserna kan bli av att dela bilder på nätet. I filmen är det en ung tjej som blir utsatt, men det skulle lika gärna kunna vara en killeHär kan du se filmen från polisen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Måndagar 8.00-18.00, tisdagar-torsdagar 8.00-16.00 och fredagar 8.00-14.30
Nygatan 34
Barnahus i södra Kalmar län
Box 834, 391 28 Kalmar
Barnahus är en samverkan mellan sju kommuner, polis, åklagare och regionen.
På Barnahus möts ditt barn av personal som är van att prata med barn.
Som trygghetsperson är du en mycket viktig person för barnet som ska förhöras.
Till Barnahus kan du vända dig för konsultation i frågor som rör våld i nära relation och sexuella övergrepp avsett
skriv text