Vi kan ge er stöd och hjälp att hitta en fungerande vardag kring vårdnad, boende och umgänge med ert barn.
Ni som är gifta med varandra har automatiskt gemensam vårdnad om ert barn. För barn till ogifta föräldrar är modern ensam vårdnadshavare. Ni som är ogifta föräldrar kan anmäla om gemensam vårdnad om barnet.
Anmälan om gemensam vårdnad görs till Skatteverket. Ni kan göra det i samband med att faderskapet eller föräldraskapet fastställs. Denna möjlighet är öppen för alla, såväl svenska som utländska medborgare.Faderskap och föräldraskapsintyg
Om ni har gemensam vårdnad innebär detta att beslut i frågor som rör barnet skall fattas av er gemensamt. Ni kan ha gemensam vårdnad om ert barn även om ni inte bor tillsammans. Vid gemensam vårdnad förutsätts att ni kan samarbeta kring barnet och tillsammans lösa frågor beträffande barnets boende, skolgång m.m.
Om ni inte kan enas om vårdnaden, boendet eller umgänget med barnen vid skilsmässa och separationer kan vi hjälpa till genom rådgivning och samarbetssamtal. Juridiskt bindande avtal kan skrivas rörande vårdnad, boende och umgänge.
Om ni inte kan komma överens om vårdnad, boende och umgänge genom rådgivning och samarbetssamtal kan ni som föräldrar väcka talan i domstol. De flesta föräldrar anlitar ett juridiskt ombud till sin hjälp. Vi utreder frågor om vårdnad, boende och umgänge på uppdrag av domstolen. Det innebär att vi ska utreda hur barnets behov och rättigheter bäst kan tillgodoses. Våra samtal i utredningen fokuseras därför på barnet.Läs mer om vad som händer inför utredningen
Utredningen börjar med ett informationssamtal med båda föräldrarna, där vi berättar hur utredningen kommer att genomföras. Syftet med utredningen är att beskriva konsekvenserna för barnet av olika lösningar i vårdnad, boende eller umgängesfrågan. Utredningen ska belysa barnets behov och barnets rättigheter att komma till tals ska särskilt beaktas. Det är bra för barnet om ni som föräldrar hittar egna överenskommelser. Om ni enas kan ni återkalla era yrkanden i domstolen.
Lagstiftningen utgår från att det skall vara gemensam vårdnad och att det skall finnas starka skäl för att någon av parterna skall få ensam vårdnad. Lagstiftningen utgår också ifrån att barnet skall få tillgång till båda föräldrarna.
Vår uppgift är att ha barnet i fokus. Skulle du som förälder känna behov av eget stöd under utredningstiden rekommenderar vi att söka stöd på annat sätt.
Rådgivningstelefon: 010-352 00 00
Fabriksgatan 31
Box 834, 391 28 Kalmar
Telefontider för rådgivningstelefon:
måndag: 10:00–11:30
onsdag: 13:00–14:30
fredag: 10:00–11:30
Vi hjälper dig som funderar på att adoptera ett barn.
Om ni inte är gifta måste faderskap fastställas, eller föräldraskap om ni lever i en samkönad relation.
Rådgivning och stöd vid separation och skilsmässa.