För dig som vill veta mer om hur vi lagar och serverar goda och näringsriktiga måltider.
Vårt uppdrag är att laga och servera goda och näringsriktiga måltider. För att uppnå det följs livsmedelsverkets nationella riktlinjer och omsorgsförvaltningens nutritionsriktlinjer.Nationella riktlinjer för måltider i äldreomsorgen Pdf, 8.8 MB.Nutritionsriktlinjer
Pdf, 433.9 kB.
För att tillgodogöra sig maten på bästa sätt är det viktigt att maten är konsistensanpassad efter individens behov. De konsistenser som finns i verksamheten är hel kost, grov paté och timbal.
I Kalmar har alla äldreboenden en gemensam matsedel som bestäms av en matsedelsgrupp bestående av kockar från våra kök. Variation är viktigt och matsedeln innehåller alltid tre alternativ varav ett vegetariskt.
Matsedeln är säsongsanpassad och det mesta lagas från grunden. Exempel på halvfabrikat som används är: korv, blodpudding, potatisbullar, pannkakor, raggmunk, kroppkakor och köttbullar.
Den vegetariska maten är så kallad lakto-ovo-vegetarisk vilket innebär att den kan innehålla mejeriprodukter och ägg utöver vegetabilier.
För dig som vill veta mer om kostverksamheten i Kalmar kommun.
För dig som vill veta mer om hur vi arbetar med ekologiska och svenska livsmedel.
För dig som vill veta mer om var maten tillagas och hur omsorgstagaren kan påverka maten.
För dig som vill veta mer om hur matdistributionen går till. Här kan du även hämta hem beställningsunderlag.
Kontaktuppgifter till vår personal på kostverksamheten
Några av kommunens kök har även lunchservering. Hit är du välkommen även om du inte har biståndsbedömning.
Här kan du läsa om vad det blir för mat i våra vård- och omsorgsboenden och restauranger.