Personlig omtanke är centralt i Anna Kanbergs ledarskap

Kvinna står i jobbkorridor och tittar in i ett kontor. Hon ser glad ut och pratar med någon inne i kontoret.

För Anna Kanberg, administrativ chef på kultur- och fritidsförvaltningen har kombinationen av att vara närvarande, stödjande, äkta och flexibel gjort att arbetsgruppen är trygg, har mod och arbetsglädje.

Annas ledarskap är ett lysande exempel på hur en ledare kan inspirera och driva sitt team mot framgång. Vi på Kalmar kommun är övertygade om att om vi lyckas inspirera och utbilda våra ledare till att leda enligt ett utvecklande ledarskap så kommer vi att få välmående och engagerade medarbetare.

Mer än en chef

Annas medarbetare menar att hon är mer än ”bara” en chef – att hon är en ledare i ordets rätta bemärkelse. I en intervju beskriver två av hennes medarbetare, Oliver Wykman och Sophia Sundlin, att Anna inte bara styr, utan också inspirerar och lyfter andra till nya höjder.

- Hon är bra på att göra andra bättre, vilket jag personligen tycker är kanske den viktigaste egenskapen hos en ledare, säger Oliver.

- Hon är fantastisk på att lyfta oss och ge oss ett otroligt förtroende. Det gör att vi kan fokusera på att göra våra arbetsuppgifter så bra som möjligt, för vi vet att hon har vår rygg, lägger Sophia till.

Det är medarbetarna som har svaren

Annas ledarskap bygger på en grund av tillit och tilltro till medarbetarnas förmåga. Hon har en stark tro på är det medarbetarna som sitter inne på lösningarna. Anna ser det som sin uppgift att förse sitt team med verktyg och det stöd de behöver för att lyckas.

- Det viktigaste jag gör som ledare, tror jag, är att jag är närvarande och att jag ser mina medarbetare. Jag försöker ge dem de bästa förutsättningarna till att göra sitt jobb på allra bästa sätt, säger Anna själv.

Under Annas fem år som administrativ chef har gruppen fortsatt att ta utvecklingskliv. Trots utmaningar som pandemin innebar har gruppen blivit starkare och mer sammanhållen.

- Idag är vår grupp otroligt trygg. Vi har väldigt stor respekt och tillit till varandra, och vi har en väldigt skön, trygg gemenskap i gruppen, beskriver Sophia.

Fokus på arbetsglädje och god arbetsmiljö

Grupputveckling har blivit en naturlig del i arbetsgruppens vardag, med allt från mindre inslag i enhetens arbetsplatsträffar till fullspäckade utvecklingsdagar. Målet är att skapa och bibehålla arbetsglädje och en god arbetsmiljö, vilket vi kan se har lett till konkreta resultat som till exempel minskad sjukfrånvaro.

Till sin hjälp har Anna haft vår HR-verksamhet, som erbjuder ett omfattande stöd för grupp- och ledarutveckling. Här finns personer med olika spetskompetenser, vi har exempelvis licensierade handledare inom Utvecklande ledarskap, organisationspsykolog, beteendevetare och hälsoutvecklare.

När HR kopplas in för grupputveckling föregås insatser alltid av en uppdragsdialog, där den specifika gruppens och ledarens behov tydliggörs. Det är ett väldigt viktigt verktyg för att kunna göra en insats som anpassas efter gruppen och ledaren. Dialogen säkerställer dessutom att alla har samma bild av vad som ska åstadkommas med utvecklingsinsatsen.

HR är ett viktigt ledarstöd men Anna betonar också vikten av egen reflektion och autenticitet i sitt ledarskap.

- Mitt bästa tips till andra ledare är att ta sig tid att reflektera över vem man vill vara som ledare och vad man vill stå för, säger hon.

Fler sidor inom intervjuer på tema ledarskap

Intervju med John Eliasson

Möt John Eliasson, verksamhetschef för kommunens kost och lokalvård

Johan Wendell - förvaltningschef

– Vi har förmånen att få jobba där det händer och vara med och forma framtidens samhälle.

Senast uppdaterad: 17 oktober 2024
Publicerad: 15 maj 2023