Intervju: "Jobb efter utbildningen"

Kenth Odkil arbetar vid sin dator

Kenth Odkil har varit aspirant på omsorgen under ett års tid. Nu ser han fram emot att ha jobb efter studierna. Foto: Tova Andreasson

Att gå aspirantutbildningen ger erfarenhet, självkännedom och ledarskapsutveckling. Det menar Kenth Odkil, som själv varit aspirant det senaste året.
– Tycker du att det är intressant med ledarskap, så ta chansen och sök! Du får massor av erfarenhet och förståelse för ledarskapet oavsett om du vill bli chef eller inte. Sedan är det en fot in…

För ett år sedan hade socionomstudenten Kenth Odkil praktik hos team 3 hemtjänst, och blev tipsad av sin chef att söka till aspirant. I februari fick han en aspirantplats som biträdande enhetschef i samma team.

Intresset för ledarskapsfrågor väcktes när Kenth arbetade fackligt på en tidigare arbetsplats. Han har också erfarenhet av både bra och mindre bra chefer som bidrar till att han själv vill vara en närvarande och personlig chef som bidrar till en bra psykosocial miljö. Det som kanske är mest spännande med att vara ledare är att utveckla och forma en grupp, menar han.

– Tiden som aspirant och chef har gett mig självkännedom och personlig utveckling. Jag har också lärt mig att det är viktigt att släppa jobbet när jag går hem och att allt går att lösa. Ledarskapet är ett reaktivt arbete, oftast går det att lösa.

Stöd av kollegor

Under aspiranten har han haft stöd av både sin mentor och sin handledare vid frågor och funderingar.

– Jag har känt ett väldigt stort stöd i teamet. Jag har aldrig känt mig utlämnad, samtidigt som jag har fått ta ansvar.
Att kombinera universitetsstudier och en aspirantutbildning på 20 procent har inte varit några problem. Att kunna strukturera sig är bra, menar han. När man jobbar så jobbar man, då ska man inte stressa över skolan.

– Tänk på att klara av skolan i första hand. Sedan tillför aspiranttjänsten mycket till skolan, då du kan koppla teorier från utbildningen.

Timanställning och vikariat

Aspirantutbildningen har i sin tur lett till en timanställning och att han i somras fick vikariera som chef för två hemtjänstgrupper. Vilket varit nyttigt och utvecklande.

– Det var roligt, jobbigt, stressigt och utmanande på samma gång att gå in som chef, säger han och fortsätter:

– Jag har blivit medveten om att jag vill bli bättre på att stötta och bemöta personal, så att de får det bästa stödet. Det kommer med erfarenhet tror jag, man ska inte kunna allt direkt. Misslyckas jag en dag, så lyckas jag den andra.

Förutom erfarenhet och utveckling så är Kenth som aspirant garanterad en provanställning vid en socionomexamen, något han redan pratat med sin chef om.

– Det känns väldigt skönt och bra att ha ett jobb efter utbildningen.

Kontakt

Senast uppdaterad: 3 juni 2019
Publicerad: 29 november 2018