Eldningsförbud från 13 maj 2022, klockan 12.00

Eldningsförbud gäller från 13 maj klockan 12.00 i hela Kalmar kommun. Beslutet har tagits i samråd med Länsstyrelsen i Kalmar län och ytterligare åtta kommuner i länet. Förbudet gäller tills vidare.

Lars Hammar, kulturchef om jobbet och sin blivande kollega

Lars Hammar är kulturchef på Kalmar kommun och ansvarig för en bred verksamhet bestående av biblioteken, kulturskolan, kulturenheten och Kalmar Teater.

- Vårt jobb är att se till att det finns något att göra och uppleva för våra invånare även en regnig torsdag i oktober. Att få vara en liten kugge i det hjulet känns som ett stort och viktigt uppdrag, säger Lars.

Ramar och tydlighet ger förutsättningar att lyckas

Som ledare för kulturverksamheter brinner han för att skapa förutsättningar för sina medarbetare att göra ”det riktiga jobbet”. Det handlar om att se till att praktiska saker som ekonomi och lokaler fungerar förstås, men även att skapa tydlighet och trygghet i vilka ramar och befogenheter medarbetarna har.

- Jag brukar säga att jag är den minst viktiga här. Det är ju medarbetarna som gör jobbet. Och det är de som ska ha äran för väl genomförda uppgifter. Men om det blåser hårt, då kliver jag fram och tar smällen. Det känns viktigt att mina kollegor kan lita på att jag alltid finns där som stöd när det blir tufft.

En viktig del för att lyckas i rollen som ledare menar Lars också är att vara väldigt tydlig och transparent med varför beslut fattas. Något som ibland kan vara en utmaning när det är ont om tid eller i trängda lägen.

- Och prata, prata, prata, säger jag alltid till mina medarbetare. Om jag inte vet så kan jag inte hjälpa till eller göra något bättre. Dialogen är otroligt viktig på en arbetsplats.

Två personer sitter vid ett bord med en hög böcker i Kalmars nya bibliotek, det ombyggda gamla Posthuset.

Kalmars nya bibliotek i det gamla Posthuset. Fotograf: Sara Jonasson

Just nu finns möjlighet att söka jobbet som bibliotekschef

Just nu är Lars på jakt efter en ny kollega till sitt team, en bibliotekschef närmare bestämt. Så vem tror han skulle platsa i den rollen?

- Vi behöver en erfaren, lugn och trygg ledare som brinner för att ta sig an utmaningen att utveckla biblioteksverksamheten och vårt nya kulturkvarter, säger Lars.

Kulturkvarteret är en stor pågående satsning där flera kulturverksamheter, som bibliotek, kulturskola och föreningsliv, samlas nära varandra och knyts ihop till vad som ska bli Kalmars nya kulturella mötesplats.

- Jag tänker att vår nya bibliotekschef är nyfiken, engagerad och gärna lite visionär. Och har nära till skratt, för vi försöker ha kul på jobbet.

För den som tar sig an uppdraget väntar en arbetsplats där ledarskapet står i fokus, något som var en viktig orsak till att Lars valde att arbeta just i Kalmar kommun.

- Vi har ett bra ledarskapsprogram som ger mig som ledare stora möjligheter att utvecklas i min roll. Det känns inspirerande att det verkligen satsas på oss chefer här.

Kalmar erbjuder en härlig och spännande blandning av nytt och gammalt

På plussidan för Kalmar kommun och kultur- och fritidsförvaltningen finns också att det är en förvaltning med stor drivkraft och vilja att utvecklas och göra gott. Det är också en plats där du får mycket frihet att forma det framtida biblioteket tillsammans med dina medarbetare. Och där du samtidigt får det stöd du behöver, från Lars som din närmsta chef, men också från de stödfunktioner du har till din hjälp.

- Det är ett gott gäng att komma till och en jätterolig arbetsplats! Dessutom erbjuder Kalmar en härlig och spännande blandning av nytt och gammalt. Vi har allt från vårt nya kulturkvarter till vår anrika kronjuvel Kalmar Teater. Här finns möjligheter att skapa något både viktigt och spännande, avslutar Lars.

Fler sidor inom intervjuer på tema ledarskap

Intervju med Annette Andersson

Annette Andersson, kommundirektör, om hur Kalmar kommun arbetar med ledare och ledarskap

Intervju med Linda Palmgren

Linda Palmgren är enhetschefen som kort efter vårt ledarförsörjningsprogram var nära att koras till Årets ledare!

Intervju med Madelene Johansson

Madelene Johansson, HR-strateg, berättar om vårt arbete med chefs- och ledarutbildning

Publicerad: 19 april 2022