Madelene Johansson om chefsroller
hos oss

Kalmar kommun är stolta över sina chefer och arbetar ständigt för att erbjuda utveckling och stöd till alla chefer i organisationen. Som chef hos oss kommer du långt med potential, motivation och viljan att utvecklas. Här berättar HR-strateg Madelene Johansson det viktigaste att veta om vårt chefsarbete.

Som chef på Kalmar kommun erbjuds du både direkt och indirekt ledarskap (strategiskt ledarskap), teamutveckling och ledningsgruppsutveckling. Utbildningarna grundar sig alltid i insikt om sig själv och många utbildningar pågår under flera år.

- Vi erbjuder allt ifrån coachnätverk till kurser i konflikthantering och arbetsrätt. Cheferna har också tillgång till rådgivning för att vi tillsammans ska komma fram till vilken utbildning som är bäst för just dem.

Den viktigaste rollen i kommunen

Ledarskapsrollen är den viktigaste rollen som finns i hela organisationen, anser Madelene Johansson. Ledarskapet måste fungera i hela kedjan då allt hänger ihop. Annette Andersson som är kommundirektör stödjer förvaltningscheferna, som stödjer medarbetarna, som i sin tur stödjer kommuninvånarna.

Vilka egenskaper är bra att ha om du ska vara chef hos oss?

- En bra chef i våra verksamheter ska vara föredömlig, äkta och visa personlig omtanke. Det är viktigt att som chef både ge stöd och kunna konfrontera vid sådant som inte fungerar lika väl. Och du ska kunna inspirera och motivera dina medarbetare.

Att leda genom vision

Kommunen arbetar utifrån att ”leda genom vision” vilket innebär indirekt ledarskap med målbilder för framtiden. Kommunen strävar alltid efter att göra ett Kalmar för alla ännu bättre.

Något som HR-enheten just nu lägger till i sitt utbud är tillitsbaserade utbildningar. Där utgår man från mottot ”Från kontroll till tillit”.

- Kontroll handlar egentligen bara om otrygghet. Ibland när man utstrålar att man vill ha tydlighet så behöver man egentligen bara trygghet. Genom att få tillit får man också trygghet. Det kommer vara en nödvändighet i vårt arbete framöver.

Cheferna uppskattar stödet

Befintliga chefer i kommunen lyfter fram trygghet och stöd som det bästa med att vara chef hos oss.

- Jag hör från chefer att det känns tryggt att komma in på en arbetsplats där man får hjälp i sitt ledarskap. Allt annat praktiskt kan de lära sig, så som administration. Men det unika i det är att kunna leda andra och det är viktigt att de får stöd i sitt ledarskap. För att kunna leda andra måste man kunna leda sig själv. Och för att kunna leda sig själv måste man ha insikt om sig själv. Många uppskattar just att de fått jobba mycket med insikt om sig själva.

Till den som vill söka en chefstjänst på Kalmar kommun vill Madelene Johansson säga så här: Känn er hjärtligt välkomna! Man kan se fram emot att under hela sin karriär som ledare i Kalmar få stöd i vårt välarbetade chefs- och ledarskapsprogram.

Fler sidor inom intervjuer på tema ledarskap

Intervju med Annette Andersson

Annette Andersson, kommundirektör, om hur Kalmar kommun arbetar med ledare och ledarskap

Intervju med Linda Palmgren

Linda Palmgren är enhetschefen som kort efter vårt ledarförsörjningsprogram var nära att koras till Årets ledare!

Senast uppdaterad: 3 mars 2020
Publicerad: 25 september 2019