Kuratorerna i våra skolor träffar varje dag elever som har problem med våld i sina relationer. Det kan vara olika typer av våld, som psykiskt, sexuellt och digitalt våld.
Sociala medier är en stor del av ungdomars liv, och därför ökar det digitala våldet. Anna, som jobbar som kurator i Kalmar kommun, träffar många ungdomar som både blir utsatta för och utsätter andra för elaka kommentarer och bilder på nätet.
- Många tror att en bild bara stannar mellan två personer, men ibland sprids den till fler och då kan den som är på bilden må väldigt dåligt, säger Anna.
Det är lätt att vara elak bakom en skärm, eftersom man inte ser den andra personen. Ibland menar man det som ett skämt, men det kan ändå göra väldigt ont för den som blir utsatt.
- Det digitala våldet blir avhumaniserat när det sker bakom en skärm, men skadad hos den som utsätts blir lika stor, säger Anna.
Kuratorerna pratar också med ungdomarna om hur man ska vara trygg på nätet, till exempel om man får sexuella bilder eller blir pressad att skicka sådana bilder.
- Vi ger råd om vad man kan göra i sådana situationer och vem man kan prata med, säger Anna.
Våld finns överallt. Det är viktigt att förstå vilka konsekvenser våld får. Psykiskt våld kan göra att man känner sig ledsen och värdelös.
- Unga tjejer berättar att deras pojkvänner ibland är snälla och ibland elaka, och att de känner sig fula och smutsiga på grund av det, säger Anna.
I skolan lär vi oss om sexualitet och samtycke. Våra lärare pratar om lagar och rättigheter, till exempel att det är olagligt att ha bilder på någons kön.
Skolans kuratorer träffar också ungdomar som har blivit utsatta för sexuellt våld.
- Jag träffar unga tjejer som har äldre pojkvänner och som går med på saker de egentligen inte vill, för att de är rädda att bli lämnade, säger Anna.
Många unga tjejer känner skam och skuld över det de har varit med om, och det är viktigt att prata om att det är den som utövar våldet som har ansvaret.
Är du i fara eller behöver akut hjälp. Ring SOS-alarm på telefonnummer 112. Vill du prata, få råd eller hjälp om din situation? Prata med din skolsköterska eller skolkurator.
Då kan du alltid prata med skolsköterskan eller skolkuratorn på din skola.
Här finns information om kroppen, sex och hälsa. Du kan också läsa om jämställdhet, dina rättigheter och hur du kan få hjälp att må bra. På Youmo kan du se bilder och filmer och läsa på arabiska, dari, somaliska, svenska eller tigrinska.
Youmo Länk till annan webbplats.
Läs mer på kalmar.se/veckafrifranvald Länk till annan webbplats.