Fadime sitter framför socialsekreteraren som kommit till skolan. Hon har efter lång tid tagit mod till sig och berättat för skolsköterskan om hur hårt kontrollerad hon blir hemifrån.
Fadime berättar om hur hårt pressad hon är hemifrån, hur kontrollen blir allt större ju äldre hon blir, hur hon gör allt för att ingen skulle upptäcka att hon börjat prata med en kille i parallellklassen och hur hon inte vill leva så här begränsat längre.
Hon önskar att hon kunde ha på sig samma kläder som klasskompisarna, att hon kunde ha håret utsläppt utan att täckas och kanske rent av gå till gymmet eller simhallen efter skolan. Men det får hon inte. Hon alltid tvungen att gå raka vägen hem och hon blir alltid klockad. Där hemma vet de exakt hur länge det tar att promenera hem från skolan.
Hon kände sig så kvävd. Och ännu mer kvävd blev hon av tanken att gifta sig, som hennes föräldrar nu börjat planera. Hon som inte ens gått klart gymnasiet ännu.
Skolsköterskan berättade för henne att hon kunde få prata anonymt med en socialsekreterare från socialtjänsten som kunde komma ut till skolan. Det ville hon. Så nu satt hon framför en kvinna som berättade vad socialtjänsten kunde hjälpa henne med och ställde frågor som Fadime tyckte var lite svåra att svara på ibland.
- På vilket sätt blir du kontrollerad av din familj?, frågar socialsekreteraren.
Fadime tänker efter, vad är egentligen kontroll? Var det slagen hon fått när hon gick med en kompis till biblioteket efter skolan utan att fråga om lov? Var det när hennes pappa skulle läsa hennes sms varje kväll? Var det när hon inte fick delta på idrottslektionen i simhallen? Hon kände sig kontrollerad, men på olika sätt.
- På alla sätt, säger Fadime.
Fadime och socialsekreteraren bestämmer en ny tid för att ses efter att hon fått fundera på hur hon vill göra, om hon har fler frågor eller vill ha få hjälp och skydd.
Några dagar senare blev hon sen hem från skolan, hon hade glömt tiden efter att suttit och pratat med kompisarna efter sista lektionen. Då kom slagen igen och hotet om att hon skadar familjens heder med sitt beteende.
Fadime insåg att hon inte kunde leva så här längre. Vad skulle hända om det upptäckte att hon pratade med killen i parallellklassen? Hon bestämde sig för att hon ville få hjälp och när hon träffar socialsekreteraren igen berättar hon att hon har bestämt sig.
Fadime stannar kvar på skolan den dagen. Socialtjänsten vill inte att hon går hem då de bedömer att hon behövde skyddas. Efter några timmar blir hon upphämtad av socialtjänsten och får åka till ett familjehem. Där ska hon bo under en tid.
I bilen på väg dit tittar hon på sin mobiltelefon som var fylld av olästa meddelande och missade telefonsamtal från familj och släkt. Hennes familj försökte pressa henne att komma tillbaka hem på olika sätt, både genom hot och genom att lova henne större frihet.
Fadime rörde nervöst på händerna där hon satt i baksätet på bilen. Vad ska hända nu? Vad hon hade ställt till med för familjen? Vad ska hennes familj göra mot henne nu? Hon har skadat familjens heder genom att berätta. Hon vill så gärna krama om sin mamma, men vet att det inte är säkert att åka hem. Hon kommer sakna familjen så enormt mycket. Men våldet, hoten och kontrollen är så överväldigande att hon inte står ut längre och hon vill inte gifta sig. Samtidigt känner hon sig så ensam, all kontakt med familjen måste brytas. Kommer hon orka det här? Och vad skulle hända om hon åker tillbaka hem igen?
Fadime finns inte på riktigt, men det som hände Fadime är inte unikt. Socialtjänsten möter många unga tjejer i sitt arbete som bär på liknande historier och får vara med om samma resa. Av säkerhetsskäl har vi bytt ut socialsekreterarens namn i artikeln.
Är du i fara eller behöver akut hjälp. Ring SOS-alarm på telefonnummer 112. Vill du prata, få råd eller hjälp om din situation? Prata med din skolsköterska eller skolkurator eller kontakta mottagning barn på socialtjänsten på telefon 010-352 00 00.
Då kan du alltid prata med skolsköterskan eller skolkuratorn på din skola. Eller göra en orosanmälan till socialtjänsten.
Kontakta ambassaden eller utrikesdepartementet.
Här finns information om kroppen, sex och hälsa. Du kan också läsa om jämställdhet, dina rättigheter och hur du kan få hjälp att må bra. På Youmo kan du se bilder och filmer och läsa på arabiska, dari, somaliska, svenska eller tigrinska.
Youmo Länk till annan webbplats.
Läs mer på kalmar.se/veckafrifranvald Länk till annan webbplats.
Läs mer om hedersvåld och förtryck på hedersfortyck.se Länk till annan webbplats.