Hedersvåld händer när en familj vill skydda sitt rykte. Det är ett stort problem och socialtjänsten i Kalmar träffar många unga tjejer som vill vara fria, men deras familjers heder står i vägen.
Karin, som jobbar på socialtjänsten, möter dessa tjejer. Hon säger att hedersvåld handlar om att familjer tror att tjejer måste bete sig på ett visst sätt för att familjen ska ha ett bra rykte. Om en tjej inte följer reglerna kan det få allvarliga konsekvenser.
Familjerna kontrollerar ofta hur tjejer klär sig, vilka de är vänner med och vem de träffar. Om en tjej inte följer reglerna kan hon bli straffad. Många tjejer får inte delta i aktiviteter efter skolan och måste gå direkt hem. Om de blir sena kan de bli förhörda eller hotade.
Hedersvåld kan vara fysiskt, psykiskt, sexuellt eller ekonomiskt. Det kan också innebära könsstympning, barnäktenskap och tvångsgifte. I värsta fall kan det leda till mord.
Vi kan få samtal från skolan om unga tjejer som berättar att de utsätts för våld och kontroll kopplat till heder. Då åker vi ibland ut till skolan och pratar med tjejen anonymt. Hon behöver inte säga sitt namn men kan berätta vad hon upplever och vi kan berätta om den hjälp hon kan få, säger Karin.
Det anonyma samtalet är till för att skapa förtroende och ge information. Tjejen får själv bestämma om hon vill ta emot hjälpen, säger Karin.
Många i den utsatta tjejens närhet känner att hon inte mår bra och är utsatt för våld. Det viktiga är att våga fråga eller berätta för någon annan, som skolkuratorn eller socialtjänsten. Många lider av psykisk ohälsa på grund av våld och förtryck, vilket kan visa sig genom att de är utåtagerande i skolan.
Många är rädda för att ställa hedersrelaterade frågor för att inte verka rasistiska. Men det är inte rasistiskt att fråga en klasskompis eller vän om de är utsatta för hedersvåld eller förtryck. Det handlar om mänskliga rättigheter och hedersvåld är olagligt och skadligt, säger Karin.
Det är inte bara kvinnor som utsätts, utan även män. En särskilt utsatt grupp är hbtqi+ personer, eftersom samkönade relationer anses skada hedern.
Gå på magkänslan. Om något känns fel, ställ frågan eller berätta för någon annan. Det viktigaste är att våga agera, säger Karin.
Är du i fara eller behöver akut hjälp. Ring SOS-alarm på telefonnummer 112. Vill du prata, få råd eller hjälp om din situation? Prata med din skolsköterska eller skolkurator eller kontakta mottagning barn på socialtjänsten på telefon 010-352 00 00.
Då kan du alltid prata med skolsköterskan eller skolkuratorn på din skola. Eller göra en orosanmälan till socialtjänsten.
Kontakta ambassaden eller utrikesdepartementet.
Här finns information om kroppen, sex och hälsa. Du kan också läsa om jämställdhet, dina rättigheter och hur du kan få hjälp att må bra. På Youmo kan du se bilder och filmer och läsa på arabiska, dari, somaliska, svenska eller tigrinska.Youmo Länk till annan webbplats.
Läs mer på kalmar.se/veckafrifranvald Länk till annan webbplats.
Läs mer om hedersvåld och förtryck på hedersfortyck.se Länk till annan webbplats.