I Sverige finns fem nationella minoritetsgrupper: judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. De nationella minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli.
Sveriges obligatoriska åtagande när det gäller de nationella minoriteterna framgår av 1 kap. 2 § regeringsformen. Där anges att samiska folkets och etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv ska främjas.
- Kommunen ska anta mål och riktlinjer för sitt minoritetspolitiska arbete.
- Kommunen ska informera de nationella minoriteterna om deras rättigheter och det allmännas ansvar.
Här kan du läsa riktlinjer för Kalmar kommuns minoritetspolitiska arbete 2023-2026
Delaktighet
- Förvaltningsmyndigheter (t.ex. kommunala nämnder) ska ge de nationella minoriteterna möjlighet till inflytande i frågor som berör dem och så långt det är möjligt samråda med minoriteterna i sådana frågor.
- Samråden ska ske genom en strukturerad dialog för att kunna ta hänsyn till de nationella minoriteternas synpunkter och behov inför att ett beslut ska fattas.
- Barns och ungas möjlighet till inflytande och samråd i frågor som rör dem ska särskilt främjas. Formerna för inflytande ska anpassas till deras förutsättningar.
Språk och kultur
- All offentlig verksamhet har ett särskilt ansvar för att skydda och främja de nationella minoritetsspråken.
- Offentliga verksamheter ska även på andra sätt främja de nationella minoriteternas möjligheter att behålla och utveckla sin kultur i Sverige.
- Barns utveckling av en kulturell identitet och användning av det egna minoritetsspråket ska främjas särskilt.
- Biblioteken ska ägna särskild uppmärksamhet åt de nationella minoriteterna och personer som har annat modersmål än svenska, bland annat genom att erbjuda litteratur på de nationella minoritetsspråken.
- Elever som tillhör någon av de nationella minoriteterna ska erbjudas modersmålsundervisning i sitt nationella minoritetsspråk. Eleven har rätt till modersmålsundervisning även om språket inte är elevens dagliga umgängesspråk i hemmet, och några grundläggande kunskaper i språket krävs inte heller. Nationella minoritetsspråk ska även erbjudas som språkval.
- Om det finns personal som behärskar finska, meänkieli och samiska så har en person rätt att använda sitt språk vid muntliga och skriftliga kontakter med en förvaltningsmyndighet (t.ex. kommunala nämnder) om det rör ett enskilt ärende.
- Om det finns behov ska förvaltningsmyndigheten arbeta för att det finns personal med kunskaper i finska, meänkieli och samiska i enskilda personers kontakter med myndigheten.
Äldreomsorg
- Om det finns personal som behärskar minoritetsspråken ska kommunen erbjuda den som begär det att få hela eller väsentliga delar av äldreomsorgen på sitt språk.
- Om kommunen erbjuder äldreomsorg på minoritetsspråk ska man även beakta de äldres behov av att upprätthålla sin kulturella identitet.
Föreningsbidrag för att utveckla kulturen
Nationella minoriteter har rätt att utveckla sin kultur. För att göra det lättare går det att söka föreningsbidrag hos kommunen. Se länk under "Mer information".