De kommunala arkiven innehåller en stor mängd material som kan vara av värde för dig som släktforskar. Kommunarkivet kan fungera som bra komplement till församlingsböckerna.
De svenska kommunerna inrättades 1863 och byggde vidare på de kyrkliga socknarna, städer och köpingar. I Kalmar kommunarkiv finns handlingar bevarade från den kommunala verksamheten 1863 och framåt.
Vi har arkiv från:
Kommunen har många ansvarsområden och arkiverar material från sina olika verksamheter. Vårt arbete påverkar ofta individer direkt, exempelvis barnavård, bostadsbyggande, fattigvård, hälsovård, skola och räddningstjänst. Allt det kan du ta del av i kommunarkivet.
Nedan kan du läsa om olika typer av handlingar som kan vara användbara i din släktforskning.
Kommunens högst beslutande organ har genom tiderna kallats kommunalfullmäktige, stadsfullmäktige, kommunalnämnd och drätselkammare. Bland protokollen kan man läsa om de beslut som fattades om staden eller kommunen.
Bland protokollen kan du hitta information om förtroendevalda och anställda tjänstepersoner. Under kommunernas tidigare år, när nämnder och styrelser var få, tog man även beslut om ämnen som fattigvård och andra typer av understöd. I protokollen kan du också finna dokumentation om personer som fått belöningar för trogen tjänst eller flit.
Skolarkivet är ett av Kalmar kommuns största arkiv, med skolhandlingar från 1863 och framåt. Här finns skolarkiv från både landsbygdskommunerna, storkommunerna och skolor i Kalmar stad. I skolarkiven finns in- och utskrivningsböcker, dagböcker och examenskataloger.
1926 trädde en ny barnavårdslag i kraft, vilket innebar att i varje kommun skulle det finnas en barnavårdsnämnd. Innan dess sköttes barnavården av kommunalstämman eller fattigvårdsstyrelsen. Barnavårdsnämnden hade det samlade ansvaret för barnavården i kommunen, som bland annat bestod av att omhänderta barn för skyddsuppfostran och att utöva tillsyn över fosterbarn och barn födda utom äktenskapet.
I barnavårdsnämndernas arkiv kan du bland annat hitta förteckningar över barn som blivit omhändertagna, placerats i barnhems- och fosterhem eller adopterats.
Barnavårdsnämndernas arkiv innehåller också information om faderskap. Från och med 1917 blev det lag på att faderns namn skulle uppges för att han se till att han bidrog till barnets försörjning. Barn som föddes utom äktenskapet fick en barnavårdsman för att hjälpa den ensamma kvinnan, bland annat genom att få mannen att betala underhåll. I barnavårdsnämndens arkiv finns barnavårdsmannens handlingar och faderskapserkännande för barn som fötts utom äktenskapet. För barn som föddes utom äktenskap upprättades i stället en barnavårdsakt som du också kan hitta i arkivet.
Fattigvården har sedan kommunernas bildande 1863 varit ett av kommunernas ansvarsområden. Kommunen var skyldiga att lämna fattigvård till de personer som var i behov av det och som vistades inom kommunen. Fattigvården kunde bestå av ekonomiskt stöd, kost, boende, bortauktionering eller plats på fattiggård.
Bland fattigvårdens handlingar finns olika register, liggare (äldre ord för ekonomiska journaler) och socialakter över personer som tagit emot stöd. Du kan också hitta uppgifter om stöd bland protokollen i form av beslut men också i räkenskaperna.
Fattigvårdsnämnder fanns i regel i varje kommun. I de mindre landskommunerna kunde ärenden rörande fattigvård skötas av kommunalstämman eller kommunalnämnden.
Kommuner upprätthöll register över skattskyldiga och betalad skatt i debiterings- och uppbördslängder. Till skillnad från kyrkans husförhörslängder namngavs endast de personer som betalade skatt i dessa längder, samt möjligen antalet personer som bodde i hushållet.
I Kalmar stad belysningsstyrelse finns uppbördslängder för gasverket, och senare elektricitetsverket, för åren 1900–1950. Dessa innehåller information om vilka som hade gas och el och hur mycket som de förbrukade i hushållet.
Enligt riksdagsbeslut 1861 kunde kommunerna ta ut hundskatt och mellan åren 1923–1966 var det lagstiftat om hundskatt. I vissa kommuner finns debiteringslängder för det med uppgifter om hundens ägare, inbetald skatt och, om man har tur, även uppgifter om hunden.
År 1940 började vi i Sverige med familjebidrag åt värnpliktiga under krigstjänstgöring. Familjebidraget var till för att ekonomiskt kompensera familjer för förlust eller skada av den som fullgjort värnplikt eller annan tjänsteplikt. Bland familjenämndens protokoll finns uppgifter om vilka personer som fått ekonomiskt bidrag.
Mellan 1914–1963 var kommunerna ansvariga för pensionsväsendet. I pensionsnämndernas arkiv kan man hitta information om enskilda personers pension i form av protokoll och beslut.
Bland bygglovshandlingarna kan du hitta information om fastigheter, så som kartor, fastighets- och planritningar och planer för vatten- och avlopp. Bland landskommunernas bygglovshandlingar finns även ansökan om bygglov sparade.
För Kalmar stad finns bygglovshandlingar från 1878 bevarade och dessa är sorterade efter fastighetsbeteckning.
För dig som forskar i ett kommunarkiv är det bra att tänka på:
Du som inte kan hitta ditt betyg från grundskolan, gymnasieskolan eller komvux kan beställa en kopia från kommunark
Bildarkiv med gamla Kalmarbilder