Kalmar kommun har idag, tillsammans med länets övriga elva kommuner och Länsstyrelsen Kalmar län, Region Kalmar län och Kalmar läns museum undertecknat en deklaration där man bestämmer sig för att tillsammans arbeta för att värna vår viktiga demokrati.
Vid en digital ceremoni undertecknade idag kommunstyrelseordförandena, regionstyrelsens ordförande och Kalmar läns museums chef en Deklaration för en stark demokrati, som har tagits fram av kommittén Demokratin 100 år.
Undertecknandet gjordes tillsammans med Peter Örn som är ordförande för kommittén. Tanken med deklarationen är att alla organisationer som undertecknar den ska åta sig att på olika sätt bidra till att målen i deklarationen uppfylls. Förutom allmänna ståndpunkter innehåller deklarationen även egna åtaganden som till exempel konkreta aktiviteter och insatser som ska genomföras under 2021 för att utveckla och stärka demokratin.
- Länsstyrelsen undertecknade deklarationen redan förra våren där vi bland annat har åtagit oss att intensifiera arbetet i integrationsrådet, fortsätta samarbetet med Kalmar läns museum samt regelbundet lyfta demokratifrågan i våra kanaler, säger landshövding Peter Sandwall, som tagit initiativet till att inbjuda länets aktörer till samarbetet.
Vid dagens digitala undertecknande inledde kommitténs ordförande Peter Örn med att berömma Kalmar län engagemang i arbetet.
- Det är mycket glädjande att se denna stora satsning i Kalmar län. Flera av de kommuner i länet som skriver under Deklaration för en stark demokrati kommer särskilt arbeta med barn och ungdomar – något som är mycket viktigt då den unga generationen är vår och demokratins framtid. Regionen och länsstyrelsen kommer också att förstärka arbetet med nationella minoriteters kultur och språk, som är en omistlig del av demokratin. När så många i ett län satsar på att stärka demokratin tillsammans skapas både delaktighet och lokal förankring – så fördjupas demokratin och blir starkare, säger Peter Örn.
De undertecknade deklarationerna innehåller många spännande åtaganden. Flera kommuner kommer särskilt att arbeta för att barn och unga ska få större möjlighet att göra sina röster hörda. De flesta aktörer kommer vidareutbilda politiker och medarbetare inom olika ämnen, som till exempel samtalston, lokalt självstyre, barnkonsekvensanalyser med mera.
- Jag är glad och stolt över att vi i länet, det vill säga samtliga kommuner, regionen och Kalmar läns museum har gjort detta tillsammans. Demokratin får aldrig tas för given. Den måste hela tiden värnas och utvecklas, menar landshövding Peter Sandwall.
I november kommer demokratistugan på besök till länet. Stugan är ett mobilt kunskapscenter om vår demokrati. Här kommer länets aktörer tillsammans med civilsamhället att sprida kunskap till allmänheten för att stärka demokratin.
För ytterligare information
Christina Karlberg, kommunikationschef, Länsstyrelsen Kalmar län
Telefon: 010-223 82 45
Mobil: 072-207 42 39
E-post: christina.karlberg@lansstyrelsen.se
Thérèse Amnéus, kommittésekreterare
Telefon: 073-840 91 75
E-post: therese.amneus@regeringskansliet.se