Kalmar Drive Home - fri hemleverans av varor och böcker inom Kalmar kommun

Kalmar kommun har med stöd från Region Kalmar län tagit initiativ till Kalmar Drive Home, en servicetjänst som lanseras måndag 8 februari.

Syftet med tjänsten är stimulera fortsatt lokal konsumtion av varor från lokala butiker i Kalmar kommun och samtidigt minska smittspridning av covid-19. Detta är tänkt att göras genom att erbjuda kostnadsfria hemleveranser från butiker och bibliotek till boende inom Kalmar kommun.

- Det känns väldigt bra att vi kan erbjuda denna tjänst till alla boende i kommunen. Att fortsätta handla lokalt och samtidigt värna om vårt lokala näringsliv är mycket viktigt! Kan vi göra detta på ett tryggt och säkert sätt och samtidigt undvika trängsel och fysiska kontakter kan det bli win – win för alla inblandade, säger Jonas Svendsén, landsbyggdsutvecklare, Kalmar kommun.

Satsningen görs i samarbete med handelsstaden Kalmar, Kalmar City, Baronen Köpcenter, Kvarteret Giraffen, Hansa City samt Kalmar stadsbibliotek och tanken är att sällanköpsvaror och böcker ska kunna levereras kostnadsfritt hem till mottagaren.

- Alla butiker som säljer sällanköpsvaror är välkomna att ansluta sig och nyttja tjänsten, den fria hemkörningen gäller till samtliga privatadresser i hela kommunen. Dessutom kan böcker beställas från biblioteket som också körs hem kostnadsfritt, säger Jonas Svendsén.

Livsmedel, mat, fika, apotek och alkohol samt skrymmande varor omfattas inte av denna tjänst. Men ett par skor eller en ny kaffebryggare går utmärkt att få hemkörd.

- Handeln är som flera andra branscher hårt drabbad av corona pandemin och detta är en mycket handlingskraftig åtgärd. Ett bra initiativ från Kalmars näringsliv som främjar lokal handel och dessutom sysselsätter Kalmars taxichaufförer, säger Lisa Söderholm, centrumledare för Kalmar City och en av representanterna för Handelsstaden Kalmar.

Tre styck bud- och taxibolag är upphandlade för att utföra leveranserna. Det är bolagen Top Cabino, Netto Taxi och Point Logistik som ska sköta leveranserna.

- Nu får branschen en stor möjlighet att fortsätta utveckla nya kanaler samtidigt som vi tillsammans hjälper människor att handla lokalt utan att behöva lämna hemmet, vilket känns extra viktigt så våra butiker finns kvar även när coronapandemin är över. Vi hälsar alla butiker och kunder varmt välkomna att utnyttja tjänsten, säger Lisa Söderholm.

Senast uppdaterad: 24 februari 2021
Publicerad: 5 februari 2021