Vädervarning för kraftfullt snöfall och vind

SMHI har utfärdat en vädervarning för onsdagen 1 december för snö och vind, som kan ge stora störningar i trafiken samt elavbrott.

Välkommen till kalmar.se

Utseendet på nya kalmar.se skiljer sig mycket från den gamla webbplatsen. Vi har anpassat den efter de krav på tillgänglighet man rekommenderas att följa.

En stor nyhet är användadet av plusboxar. De förekommer på väldigt många sidor och är ett bra sätt att visa information utan att all information visas på samma gång.

Här nedan kan du se ett bra exempel på hur dessa plusboxar ser ut. Läs gärna igenom texterna för att få svar på dina frågor om varför vi skapat en ny webbplats och hur den är uppbyggd.

Det finns flera anledningar till varför vi gör detta. De viktigaste är:

Nya krav på tillgänglighet

Den gamla webbplatsen håller helt enkelt inte tekniskt för nya krav på tillgänglighet.

Mobilanpassning

Dagens besökare söker information på annat sätt än för några år sedan. Därför behöver vi en responsiv webbplats som fungerar lika bra på dator som surfplatta eller mobiltelefon.

Mottagarperspektiv

De flesta kommunala webbplatser idag är utformade på liknande sätt där mottagarens behov är utgångspunkt för hur informationen är strukturerad. Med vår nya webbplats ser vi till att följa med i den utvecklingen. 

Navigering via klick

Du kan välja den ämnesingången du vill och sedan hela tiden klicka dig vidare. På varje sida finns det sedan undersidor och sidor som är relaterade till den sidan du för tillfället är inne på.

Menyn till höger

Längst uppe i högra hörnet finns det en meny, en så kallad hamburgare, som alltid finns tillgänglig. Menyn är uppbyggd i en trädstruktur där du vecklar ut det områden du är intresserad av.

Brödsmulor (breadcrumbs)

På varje sida finns det så kallade brödsmulor så du alltid kan se var i strukturen du befinner dig. det innebär att du enkelt kan stega tillbaka och välja en ny ingång.

Sök

Precis som på den gamla webbplatsen finns sökfunktionen alltid tillgänglig. På startsidan ligger den i mitten och på samtliga andra sidor ligger den bredvid menyn i övre högra hörnet.

När du går in på en sida finns det alltid undersidor eller sidor med relaterad information längre ner på sidan. Det är sidor som hänger ihop med den sidan du för tillfället besöker.

På de sidor där kommande evenemang visas finns det nu två flikar. En visar evenemang från kalmar.com som är kommunens officeilla besöksguide. Den andra visar evenemang som arrangeras av kommunen.

 Längst ner till höger på sidan finns det alltid information om pågående arbeten och driftstörningar i kommunen. Det kan till exempel handla om avstängda vägar eller om pågående byggnationer.

 På de flesta sidorna finns det så kallade puffar. En puff består oftast av en bild samt en kort text som är en beskrivning av puffens innehåll. Dessa puffar finns under ämnesingångarna på våra sidor. Puffen tar dig vidare till en webbsida vi vill lyfta fram.

Längst ner på varje sida (i sidfoten) finns det kontaktuppgifter till kommunen. Det finns även en ingång till vårt intranät Piren.

Inne på webbsidorna finns det även kontaktuppgifter till de personer som du kan kontakta för att få mer information.

Du får väldigt gärna tycka till om vår nya webbplats eller berätta om någonting saknas. På varje sida du besöker finns det en länk direkt under rubriken som heter "Kontakta kommunen". Här kan du tycka till om webbplatsen eller göra en felanmälan via ett enkelt formulär.

För att göra webbplatsen så tillgänglig som möjligt har vi lagt in flera hjälpmedel. Under huvudrubriken på varje sida finns det en lyssna funktion där du kan få texten uppläst. Du kan även dela informationen på sociala medier samt skriva ut texten. Det finns även en översättningsfunktion tillgänglig om du har behov av det.

Kontakt