”Här är lagom stort och det finns allt man behöver”

Två kvinnor med höstjackor står framför en bil och håller på att kliva in.

Foto och text: Sara Jonasson

Victoria Holgersson från Vetlanda och Tea Stenlöv från Eksjö har läst utbildningen Nutrition- och livsmedelsvetenskap på Linnéuniversitetet.

Tea och Victoria var under studietiden studentmedarbetare på Livsmedelsenheten på Kalmar kommun. Under några dagar i veckan lämnade de skolbänken på universitetet för att ta plats i Samhällsbyggnadskontorets lokaler på Storgatan i Kalmar.

– Vi arbetade max 15 timmar i veckan. I början följde vi med kommunens inspektörer ut på kontroller och inspektioner. Sedan gjorde vi det tillsammans vi två och slutligen kunde vi göra det helt själva, berättar Tea och Victoria.

Att vara livsmedelsinspektör innebär bland annat att man gör inspektioner och kontroller av allt från städning, temperaturer, personhygien till färdig produkt, och det är såväl restauranger som skolor, förskolor, äldreboenden och stormarknaden som får besök.

– Arbetet var väldigt varierat beroende på vilken typ av verksamhet vi besökte, det gillar vi.

Ingeborg Nikkanen är enhetschef för livsmedel på Samhällsbyggnadskontoret och berättar vad studentmedarbetarna betytt för deras verksamhet.

– Vi tycker det är kul att kunna visa vårt jobb för studenterna. Vi har också märkt att det är svårt att rekrytera inspektörer, det är ett komplext arbete, så för oss är det viktigt att skapa ett intresse för yrket. Det är jätteroligt för oss att ha haft Tea och Victoria här, det är stimulerande att lära upp nya.

Tea och Victoria flyttade båda till Kalmar för att läsa utbildningen.

– Det har gått så fort för det har varit så roligt. Det har varit svårt att säga vad man vill göra efter utbildningen, allt låter så kul. Varje kurs vi läst har blivit ny inspiration och fått en att tänka ”det här vill jag jobba med”, berättar Tea.

För Victoria var det Kalmars bostadsgaranti som gjorde valet mellan Kalmar och andra utbildningar enkelt.

– Jag bor i Funkabo och har nära till havet och vattnet. Att sätta sig där och äta en matlåda är superhärligt.

– Här är lagom stort och det finns allt man behöver, förklarar Tea.

Publicerad: 10 april 2024