Hit kan du höra av dig om du känner oro efter dagens händelse vid Långviken

Under lördagen larmades polisen till Långviken, Stensö, efter att en mörkklädd och maskerad man synts till med ett vapenliknande föremål i handen. Bland de som befann sig i området fanns elever från Stagneliusskolan, vars studentkår hade ordnat ett arrangemang under dagen.

– Den bästa tiden att starta företag är när du studerar, då har du både tak över huvudet och mat på bordet, tack vare CSN.

Det säger Tova Persson som är verksamhetschef på Drivhuset i Kalmar och vägleder i snitt 100-150 studenter per år som vill ha hjälp att komma vidare med sin affärsidé eller utveckla sitt nystartade företag. 10-15 företag startas upp under ett år.

– Vi har låga trösklar in till Drivhuset, vilket innebär att du behöver inte ens ha en idé, färdig affärsmodell eller ha koll på företagsekonomi, utan vi är där studenterna är och det räcker med en önskan om att driva något eget, förklarar Tova.

Drivhuset är kostnadsfritt och arbetar främst med studenter och andra unga entreprenörer. Drivhuset drivs av en stiftelse som bildades 1993 och idag har 13 lokalkontor i landet.

Drivhusets verksamhet står på tre ben:

  • Vägledning som handlar om att studenten har en idé eller önskan om en idé, bokar tid och ett möte.
  • Utbildning där Drivhuset arrangerar kurser, projekt- och processledning
  • Inspirera med olika event som gästföreläsningar, global entrepreneurship week och blooper evening.

Dessa tre ben går alla under visionen att entreprenörskap är för alla och en möjlighet inom alla områden.

– Vi var nyligen och träffade studenterna som läser sjuksköterskeutbildningen och de tyckte kanske inte från början att entreprenörskap var aktuellt för dem, men efteråt såg de att det finns stora möjligheter även inom deras område. Entreprenörskap handlar om att upptäcka eller komma på nya idéer, utvecklingsmöjligheter eller förpackningar. Florence Nightingale var ju också en entreprenör av sin tid, påminner Tova.

Att starta eget företag kan kännas osäkert och trevande. Studenterna kommer till Drivhuset med drömmar och ambitioner och Tova Persson får följa med för att hjälpa och coacha längs vägen.

– Vi finns där för att ha någon att hålla i handen, någon som säger ”jag tror på dig” bland alla nej-sägare. Det är ett fantastiskt jobb, säger Tova som brinner för det hon gör.

Entreprenören/intraprenören

  • ser utvecklingsmöjligheter
  • vågar och kan agera på dessa
  • hittar nya hållbara lösningar
  • har ett förhållningssätt som utmanar nuet.

Vi kan inte bara tänka att vi ska göra som vi alltid har gjort och speciellt inte i den värld vi lever i nu, den ställer hela tiden nya krav och lösningar.

Publicerad: 10 april 2024