Avspärrning av gator för att inspektera gasminibussar. Höga smällar kan förekomma.

Blandningen ekonomi och design lockade

Fem år som butiksanställd lockade Sarah Moberg att lära sig allt om hur man skapar en god helhetsupplevelse för kunden.

I höst inleder hon sitt tredje och sista år på utbildningen ”Customer Experience Management” på Linnéuniversitetet.

För att bygga ett starkt varumärke idag krävs mer än en bra produkt. Det handlar lika mycket om att skapa en bra upplevelse för kunden som att förmedla en trovärdig identitet. Om det och mycket mer lär sig studenterna som läser ett av Linnéuniversitetets nytillkomna program.

Sarah Moberg, 25 år, har bott i Kalmar sedan hon var 14 år. Under fem år arbetade hon i butiken Cervera i Kalmar City och det var där intresset för kundupplevelser växte sig så stark att det blev valet för hennes fortsatta karriär.

– Det var blandningen ekonomi och design som lockade till utbildningen. Jag har alltid varit inne på ekonomi men tycker även mycket om design och särskilt interiör design tycker jag är väldigt roligt. Nu läser vi till exempel rumslig design som handlar om hur man bygger upp lokaler, företagslokaler, butiker och hur man kan använda det till att marknadsföra sig och använda det på bästa sätt, berättar Sarah.

I utbildningen läser studenterna 75 procent företagsekonomi och 25 procent design. Det finns också möjlighet att välja mellan praktik eller utomlandsstudier, så såg det åtminstone ut innan covid-19 bröt ut, något som fick tydliga konsekvenser för Sarah Moberg.

– Jag skulle ha åkt utomlands och studerat i höst men nu blir det praktik istället. Vart det bär av vet jag inte ännu, vi kan söka praktik på egen hand över hela Sverige, berättar hon.

Att bo kvar och studera i sin uppväxtstad är ett val som Sarah trivs bra med.

– Jag har min familj här och känner mig hemma i Kalmar. Jag tycker det är väldigt bra att plugga här. Vårt program flyttade nyligen från gamla lokaler på Brofästet till de nybyggda i huset Forma och det har verkligen blivit ett lyft lokalmässigt. Det är fräschare lokaler men också en bättre placering med universitetet mitt i city. Jag har lite längre till skolan men det ligger bättre i hamnen och är mycket ljust, trevligt och nära till stan.

Vad är roligast med att plugga i Kalmar?

– Att jag har fått lära känna många nya människor. Du får ett nytt kompisgäng som du delar många erfarenheter med och det är många i utbildningen som inte kommer från Kalmar från början.

Publicerad: 10 april 2024