"Har alltid älskat att skriva"

Sanna Orneklint och Emma Ekström

Sanna Orneklint och Emma Ekström Andersson

Sanna Orneklint är uppvuxen i Kalmar. Emma Ekström Andersson och Sanna studerar båda Journalistik och medieproduktion på Linnéuniversitetet.

– Jag har alltid tyckt om att skriva och har gjort så länge det funnits medel till det. När jag var liten hade jag en familjetidning som jag skickade ut till släkten. Att få skriva och få sätta ihop till nåt färdigt har alltid lockat mig. När jag sedan bestämde mig för att stanna i Kalmar så blev journalistlinjen ett självklart val, säger Sanna.

– Jag har alltid älskat att skriva, jag tycker om att uttrycka mig genom text så journalistlinjen var ett självklart val gällande utbildning, säger Emma.

Utbildningen upplever Emma som givande och bred då den innefattar både skrivande journalistik och medieproduktion, det vill säga medier såsom radio och tv.

– Det är en bra och bred utbildning som absolut besvarat mina förväntningar. Jag har fått lära mig så mycket mer än bara att skriva. Det roligaste har varit att få skriva men också den grafiska biten. Det fastnade jag mest för, säger Emma.

Sanna och Emma har endast några månader kvar av utbildningen som är på totalt tre år. Sanna tycker att det roligaste har varit att få arbeta med grafisk design, skriva och att fotografera.

– Jag har en kärleksrelation med det grafiska och att fotografera, det är extremt roligt. Jag har haft lätt att hänga med i layoutprogrammen. Att sedan få sitta med produkten i handen och tänka ”det här har jag gjort”, det är roligt, säger Sanna.

Under fjärde terminen hade Sanna och Emma praktik på Kalmar kommuns kommunikationsavdelning där de lärde sig mer om hur arbetslivet ser ut på riktigt.

– Jag har lärt mig hålla deadlines och att få saker gjorda mycket mer effektivt, att hantera ett mer realistiskt tempo. Jag har även lärt mig mer om formgivning och grafisk produktion men också allmänna saker som att hålla en professionell konversation med beställare, vara självgående och att vara en del av enheten, säger Sanna och ser fram emot att ha praktik igen under sista terminen. Jag vill lära mig mer om det praktiska och att få göra min C-uppsats, säger Sanna och tillägger,

– Mitt drömjobb är att arbeta som receptkreatör och skriva kokböcker. Mat är så otroligt underbart. Att få kombinera min passion för att skriva, mat och formgivning, det vore drömmen!

När Emma får drömma om vad hon kommer ha för jobb i framtiden vill hon arbeta kreativt.

– Jag vill få skriva, arbeta med formgivning, ett arbete där jag får känna mig kreativ. Jag har under hela mitt liv velat bli skönhets-journalist, svarar hon.

Publicerad: 10 april 2024