Avspärrning av gator för att inspektera gasminibussar. Höga smällar kan förekomma.

”Här känns verkligen som en liten storstad”

Kvinna står och läser i en bok på ett bibliotek

Foto och text: Sara Jonasson

Pia Slesinski är från Köln i Tyskland. Hon läste Leadership and management in international contexts, magisterprogram.

”Kalmar ligger fantastiskt vackert vid vattnet och det tar knappt tio minuter att cykla till skolan.”

Samtidigt som Pia Slesinki studerade, var hon också en av spelarna i Kalmar HC:s damlag.

– Att studera i Sverige är smidigt. Jag sökte magisterprogram över hela landet, det fanns riktigt många att välja bland, men jag ville gärna bo i en stad där jag kunde spela ishockey så valet föll på Kalmar.

Att universitetsstaden har gjort ett gott intryck på Pia är tydligt.

– Jag ville gärna stanna här och arbeta efter studierna. Mitt program är brett men det känns också viktigt för mig att lära mig svenska om jag ska kunna arbeta här. Våra studier är på engelska och alla svenskar är så bra på engelska att det blir svårt för mig att öva på svenska.

Tidigare studerade Pia både i Tyskland, Cypern och Costa Rica och hon upplever stor skillnad på studieformen i Sverige.

– I Tyskland kunde vi välja om vi ville gå på lektionerna och vi hade examinationer ungefär var tredje vecka. Här måste man vara med på lektionerna och vi har inlämningar löpande, grupparbeten, artiklar att läsa, rapporter att skriva och allt på en gång känns det som. Men det är bra, det är det jag är här för och det förbereder mig mer för arbetslivet.

Pia kom till Kalmar när sommaren fortfarande var i högform och långt in på hösten passade hon på att bada i Kalmarsund och springa på Stensö.

– Jag älskar att Kalmar ligger så nära havet. När vädret fortfarande var bra gick jag gärna ner till stranden och pluggade. Och vanligtvis är jag ingen löpare, men när jag kom hit hittade jag Stensö via Google maps och nu springer jag gärna en runda där. Det är så vackert där, du är verkligen mitt i naturen.

Hemma i Köln tar resandet mycket tid berättar Pia, men här kan hon ta sig till skolan på knappt tio minuters cykeltur.

– Jag är en storstadstjej och det här känns verkligen som en liten storstad, jag menar, ni har ju två hockeyrinkar! Hemma i Köln har vi lika många rinkar på 1 miljon invånare.

Publicerad: 10 april 2024