Hit kan du höra av dig om du känner oro efter dagens händelse vid Långviken

Under lördagen larmades polisen till Långviken, Stensö, efter att en mörkklädd och maskerad man synts till med ett vapenliknande föremål i handen. Bland de som befann sig i området fanns elever från Stagneliusskolan, vars studentkår hade ordnat ett arrangemang under dagen.

"Examen är bara ett av målen på vägen"

Mattias Pettersson är projektledare för evenemang på Destination Kalmar och alumn från Turismekonomprogrammet på Linnéuniversitetet.

– För mig som idrottsnörd är det här ett drömjobb, säger Mattias Pettersson.

Direkt efter gymnasieutbildningen i Karlskrona, gjorde Mattias Pettersson ett par år som säsongsarbetare inom eventbranschen i Italien och Holland.

– Sen kände jag att jag behövde bli vuxen som alla andra och sökte till universitetet i Kalmar.

Att det blev Kalmar hade sina klara skäl.

– I ärlighetens namn, vattnet spelar stor roll och så kände jag till Kalmar sen innan. Jag visste också att jag ville läsa ekonomi för det hade jag förstått att det är bra. Sen gillar jag interaktion, kommunikation och det fysiska mötet. Kombinationen att jag kunde läsa ekonomi och samtidigt fördjupa mig inom besöksnäringen kändes rätt för mig, säger Mattias.

Under studieåren passade Mattias på att jobba extra och fick på så sätt in en fot på Destination Kalmar.

– Jag lyckades skapa mig ett kontaktnät och en arbetssituation här. Nu har jag och min sambo en 10-månaders bebis hemma och har rotat oss väldigt bra här i Kalmar. Under vår studietid skapade vi förutsättningar för att kunna komma ut direkt i arbetslivet och starta vårt gemensamma liv direkt istället för att börja om från noll i en ny stad.

Att Kalmar är en lagom stor stad har också sina starka fördelar, tycker Mattias.

– Det är lättare att göra dig sedd och hörd i en mindre stad. Du har betydligt närmare till näringslivet och dina framtida arbetsgivare. Visst kan du göra karriär i en storstad också men där har du oftast fler steg på trappstegen, konkurrensen är större och det är svårare att komma åt nyckelpersoner i nätverk. Här i Kalmar har vi dessutom fördelen att vi har ett väldigt engagerat och drivet näringsliv.

Mattias tips till dig som student

  • Skapa dig ett nätverk inom din bransch redan under studietiden.
  • Jobba extra för att skapa dig möjligheter, det är en investering i dig själv.
  • Tänk långsiktigt med mål och delmål.
  • Studenter som skapar förtroende och visar framfötter växer med uppgiften.
  • Examen är ett av målen på din karriärresa.
  • Välj inte arbetsplats eller titel, välj din första chef. Det är lätt att se en titel framför sig, men det är oerhört mycket viktigare att välja vem du ska rapportera till.
Publicerad: 10 april 2024