Kalmar kommun är drabbad av omfattande störningar i delar av IT-miljön

Vi uppdaterar informationen löpande.

Jag har inte ångrat det en sekund

Madeleine Amberman är född och uppvuxen i Fliseryd. Kärlek till problemlösning och intresse av programmering fick henne att söka till Utveckling och drift av mjukvarusystem* på Linnéuniversitetet.

- Jag tycker det är jättekul att lösa problem. Att få hjälpa någon annan med ett problem och underlätta för en kund till exempel känns bra. Det finns många sätt att lösa ett problem med kod. Att klura ut en lösning som både utvecklar mig och är bra ur kundens perspektiv är utmanande, säger Madeleine Amberman.

Madeleine Amberman bor i Grimhult utanför Fliseryd med två barn och en häst. De tar en del tid men ger framförallt energi som behövs för att plugga.

Hon har jobbat med tävlingshästar i Frankrike och inom bevakningsbranschen här hemma i Sverige. Men det var genom politiken hon upptäckte vad hon ville göra härnäst.

- Jag är fritidspolitiker och i ett av mina uppdrag var jag på en IT-mässa i Blomstermåla, precis innan antagningen stängde. Där föreläste de mycket om programmering, Artificiell Intelligens (AI) och hur framtiden skulle kunna se ut med den teknikutveckling vi har. Jag fick ett intresse för just programmering, kollade upp utbildningar på Linnéuniversitetet och hittade programmet Utveckling och drift av mjukvarusystem. Jag har inte ångrat det en sekund.

Men Madeleine är inte bara intresserad av programmeringen i sig, utan även hur den kan användas för att göra världen lite bättre.

- En sak som ligger mig varmt om hjärtat är om ifall vi med teknikens hjälp kan få oss människor att få rutiner som gör att vi lever mer hållbart, miljömedvetet och hälsosamt.
När hon tar examen vill hon ut och jobba för att lära sig ännu mer.

- Jag vill ut och jobba som utvecklare. Arbeta för att få erfarenhet och fortsätta utveckla och utmana mig själv.

Fram till examen njuter hon av att studera i Kalmar. Hon gillar campus och universitetets nya lokaler.

- För mig var Kalmar ett självklart val. Men jag bor ju i närheten också. Fördelen med att läsa på Campus är att en träffar nya personer som en lär känna och spenderar mycket tid med. Vi stöttar varandra när det är svårt och det har hjälpt mycket genom studierna.

- Vi har även hittat på mycket kul utanför skoltid i Kalmar. Det finns ett bra utbud för olika aktiviteter. Nu är vi också i nya fina lokaler vid hamnen.

*Programmet kommer i höst byta namn till Webbprogrammerare 180 hp

Senast uppdaterad: 1 mars 2022
Publicerad: 26 maj 2020