”Utbildningen var så bred att jag kunde välja hyfsat fritt”

Student framför sjöfartshögskolan

Foto och text: Sara Jonasson

Jonas Warverud är från Mjölby. Han flyttade till Kalmar 2015 och har läst Sjöingenjörsprogrammet på Linnéuniversitetet.

– Det var utbildningen som lockade mig till Kalmar, det var enda anledningen egentligen.

Jonas Warverud flyttade från hemstaden Mjölby i Östergötland till Kalmar 2015 och är nu färdigutbildad sjöingenjör.

Under tiden som han studerade på Sjöfartshögskolan vid Gästhamnen i Kalmar, arbetade han extra på Baltic Skeppsfournering, en marin butik alldeles intill skolan, där Jonas också fick möjlighet att utveckla sitt stora intresse för fiske.

– Det är en enorm skillnad på fisket här i Kalmar jämfört med hemma i Mjölby. Jag fiskar främst abborre och här har jag ett snitt på över kilot. Jag har fångat fler abborrar över kilot här, än jag hade kunnat göra under hela mitt liv i Mjölby. Mina kompisar hemifrån tror mig knappt när jag berättar eller visar bilder, säger Jonas.

Under det sista året på utbildningen fick Jonas jobb på EBV Plåt i Emmaboda där han arbetat tidigare.

– Jag valde den här utbildningen för att den är så pass bred. Grundtanken är att en sjöingenjör ska kunna allt från underhåll och drift till nytänk. Så istället för att skicka tio ingenjörer med en båt ska du kunna skicka en. Målet med utbildningen är att jobba på sjön, men det är heller inte nödvändigt, du får så mycket kunskaper som du har stor nytta av i land också, förklarar Jonas.

Utbildningen var tuff och första praktikperioden sållade bort många, berättar Jonas som gick i en klass på ungefär 22 personer.

– Utbildningen innehåller en hel del mekanik, hållfasthetslära och termodynamik. Det är mycket algebra och rundförflyttning av formler. Kan du enhetsanalys är det en bra grund när du börjar här, beskriver han.

Under sina praktiker har Jonas fått arbeta på Stena Jutlandica mellan Göteborg och Fredrikshamn i Danmark samt Stena Forerunner som trafikerade Lübeck i Tyskland, Hangö i Finland, Padiski i Estland, St Petersburg i Ryssland och Gdynia i Polen.

– Praktiken är bra, den ger mycket ”hands on”, bra referenser och mycket arbetslivserfarenhet.

Publicerad: 10 april 2024