Den 2 maj genomfördes workshopen ”En köksträdgård i studentens fönster” på Krusenstiernska gården.
Det var en workshop om enkel fönsterodling för studenter där möjlighet till att odla allt från olika sorters basilika till buskkrasse blandades med fika, trevligt sällskap och vackert väder.
Workshopen, som är ett samarbete mellan Krusenstiernska gården, kulturskolan och studenter på Linnéuniversitetet, växte fram när fem studenter från programmet Kulturarv i samtid och framtid på kom med ett förslag. Förslaget utgick ifrån hur Krusenstiernska gården skulle kunna locka fler studenter och unga vuxna. Emma Angelin Holmén, kulturutvecklare, nappade på förslaget och ville gärna omsätta det till verklighet i samarbete med studenterna.
- Det är viktigt att vi kan vara relevanta för alla åldrar. Vi upplever att det kan vara svårare att nå studenter och unga vuxna, så att ha fått möjlighet anordna den här workshopen i samarbete med studenter har varit toppen, säger Emma.
Tack vare samarbetet mellan kommunen och Linnéuniversitetet genom universitetsstrateg Alexandra Petrakou så kunde studenterna delta gratis i workshopen på Krusenstiernska gården.
Krusenstiernska gården är en vacker plats med anor från 1800-talet. Här finns flera gamla byggnader, odlingar, en fantastisk historia och en vacker trädgård med ett mysigt café. När du kliver in genom porten till trädgården lämnar du nutiden och kliver in på en plats där tiden stått still.
Den 1 maj 1874 köptes gården av Hermina von Krusenstierna och då drevs gården som en självförsörjande gård där det odlades för både husbehov och försäljning. Så en bättre plats för workshopen ”En Köksträdgård i Studentens Fönster” var svårt att hitta.
Johanna Thornell, utvecklingsledare och dramapedagog på Kalmar kulturskola, arbetar också som pedagogisk trädgårdsmästare på Krusenstiernska gården.
- Vi vill uppmuntra fler till att odla sin egen mat och dessutom på ett ekonomiskt och hållbart sätt. Nu fick vi en strålande dag för odling, så vi hoppas att det skapade ett intresse som håller i sig hos studenterna, säger Johanna Thornell.
Studenterna som deltog i workshopen hade med sig nedklippta mjölkkartonger och andra kreativa planteringskärl. På ett bord stod fika och kaffe och på ett annat fanns olika sorters fröer. Påsar med jord stod lutade mot ett träd intill.
Anna och Alma såg fram emot att lära sig mer om hur de kunde odla själva.
- Min lägenhet är byggd på 50-talet och till den så hör det en matkällare som jag just nu bara använder som förråd. Jag vill lära mig mer odling så att jag kan använda matkällaren till det den är till för. Det är säkert mycket som är väldigt lätt att odla, men jag hade i princip inga kunskaper alls innan workshopen, säger Alma.
Anna har länge tänkt på att hon vill börja odla själv, men aldrig riktigt vågat, mestadels på grund av okunskap. Hon har även försökt googla sig fram, men bara blivit förvirrad.
- Jag har letat efter böcker om hur man kan odla inomhus då jag bor i lägenhet, men jag tycker mest att jag har hittat information om odling i pallkragar eller på balkong och jag har inget av det. Idag har jag kunnat ställa frågor och lära mig om vad jag kan odla inomhus, säger Anna.
Dagen avslutades med ett besök på Kalmar länsmuseum för att studenterna skulle lära sig mer om historien bakom Krusenstiernska gården.
Ida, William och Erika är tre av de studenter som var delaktiga i förslaget som utmynnade i workshopen och de är nöjda med resultatet.
- Vi försökte att inte ha allt för höga förhoppningar nu vid första genomförandet. Men vi fick med de viktigaste delarna så som hållbarhetstänket och att engagera studenterna i odling. Sedan finns det väl alltid förbättringspotential, men det får vi utvärdera tillsammans med deltagarna, sammanfattar Ida, William och Erika ihop.
Här kan du läsa mer om Krusenstiernska gården, verksamheten idag och dess historia