Naturen och de generösa fiskemöjligheterna gjorde att valet föll på Kalmar för studenten Anton Rarysson, i konkurrens med alternativen Lund och Uppsala.

Linnéuniversitetet i Kalmar har genom åren skapat en stark profil inom vattenvård och vattenmiljö. Nu skriver Anton sitt examensarbete om sportfiskets effekter på gäddans rekrytering.

– Det blir allt mer vanligt med catch-and-release-fiske. Därför undersöker jag om det kan ge någon påverkan vad det gäller reproduktionen för gäddan, om den blir påverkad av stressen den utsätts för. Det har man sett på däggdjur i andra undersökningar, men det är väldigt lite forskat kring fiske i det avseendet, förklarar Anton.

Kalmarsundsregionen har många populära fiskeområden och fritidsfisket vid kusten består främst av gädda och abborre. För Anton har första delen av vårterminen inneburit en hel del studier i fält och nu väntar desto mer tid i labb-miljö. Antons examensarbete är i sin tur en del i ett större projekt som leds av doktoranden Henrik Klink på Institutionen för biologi och miljö.

Anton Rarysson är uppvuxen utanför Älmhult och bor i Växjö vilket han har gjort under hela studietiden. I sommar tar han examen och har då pendlat från Växjö till Kalmar i tre år.

– Det har fungerat bra. Är man duktig på att utnyttja tiden är det inga problem. Jag brukar försöka plugga på tåget eller passa på att sova, det blir vad man gör det till helt enkelt.

Kalmar som studentstad och region är trevlig tycker Anton.

– Jag har upplevt Kalmar främst via kompisar i klassen. Det finns många föreningar med sittningar och trevliga uteställen. Jag har främst varit på sittningar med Kalmar Naturvetenskapliga Studentförening, även om jag kanske inte varit den mest delaktiga. Jag har haft mest fokus på att plugga.

Vad är det bästa med Kalmar?

– I och med mitt stora intresse för fiske så får jag säga att Kalmar har väldigt bra fiskeställen. Och för den som har intresse för natur och fåglar är ju Öland och Ottenby väldigt bra ställen för att skåda fågel och uppleva vacker natur.

Ditt bästa fisketips?

– Ett bra fisketips eller snarare en åsikt jag har är att våga testa nya vatten och själv hitta ett vatten som kan blir ens favoritställe. Fångar man även en större fisk i ett sånt vatten så tycker i alla fall jag att det känns bättre än att fånga en stor fisk i ett känt storfiskevatten.

Publicerad: 10 april 2024