"Jag fascineras av livet och hur vi blir till"

Glad barnmorska med arbetskläder står i en korridor på sjukhuset

Foto och text: Sara Jonasson

Anna Hägg är från Ljungby och läste barnmorskeprogrammet.

”Jag var 5–6 år när jag första gången jag sa att jag ville bli barnmorska. Jag tror att jag fascinerades av livet och hur vi blir till, berättar Anna.”

När Anna Hägg studerade var hon en av sex studenter som läste barnmorskeprogrammet i Kalmar. Ytterligare en klass hade precis påbörjat sin utbildning, lagom till Annas klass var färdigexaminerade år 2015.

– Vi har alla en utbildningstjänst som betyder att vi är anställda på kvinnokliniken Kalmar och får vår utbildning betald, vi får alltså vår grundlön varje månad. När vi sedan tagit examen har vi en anställning så vi kan börja arbeta med en gång, berättar Anna.

Anna läste först en treårig sjuksköterskeutbildning på Linnéuniversitetet och jobbade sedan 2,5 år som allmän sjuksköterska på kirurgkliniken. Nio veckor var verksamhetsförlagda utbildningsveckor på förlossningsavdelningen och utbildningen avslutades med att skriva uppsats. Efter examen kan de som slutfört utbildningen börja arbeta som barnmorskor direkt.

Under utbildningen ska studenterna delta i femtio förlossningar och träffa hundra patienter.

– Det bästa med det här yrket är att man aldrig vet hur en arbetsdag kommer att se ut. Jag kan inte planera längre fram än 30–60 minuter med en patient och allt kan hända däremellan. Det är mycket och det går snabbt och en spännande växling av patienter. Ingen förlossning är den andra lik och alla kvinnor tar sig igenom en förlossning på olika vis. Jag gillar också att jag får arbeta med det friska istället för att lindra det sjuka.

Anna flyttade till Kalmar från hemstaden Ljungby.

– Kalmar lockade för det var inte så långt från Ljungby. Dessutom hade jag släkt här så jag kände till staden, nu känns Kalmar som hemma. Det är en lagom stor stad. Här finns allt och ändå är det inte långt till något. Det är dessutom nära till havet, flyget och tåget om man ska resa någonstans. Det är en underbar vår- och sommarstad, med en trevlig stadskärna och man märker att folk åker inte ifrån Kalmar, de stannar kvar här även när de är lediga.

Publicerad: 10 april 2024