"Älskar Kalmar, lång historia kort, jag älskar Kalmar"

Ward Alaraj sitter i en föreläsningssal och tittar rakt i in i kameran.

Ward Alaraj är en internationell student som ursprungligen kommer från Syrien. Han studerar på programmet Visual Communication + Change, ett program han började på hösten 2019 då han flyttade till Kalmar.

Programmet fokuserar på hållbar design och hållbar förändring i framtiden, både socialt, ekonomiskt och miljömässigt.

- Det är väldigt brett. Vi började arbeta med hantverk och målningar. Vi gjorde också träarbeten och screen-printing. Sedan blev det mer digitalt så vi gjorde affischer, filmer och reklam, säger Ward.

Det är mycket frihet i programmet, vilket är bra för kreativiteten men ibland kan man som student känna sig lite vilsen.

- När du har så många möjligheter är det ibland svårt att veta var du ska börja. Men när du väl hittar din väg med designen, när det släpper och projektet växer till något som du bryr dig om förstår du varför det är nödvändigt att få välja mer fritt, säger Ward.

De flesta som har gått programmet jobbar idag med grafisk design, men eftersom programmet också innehåller en hel del kurser inom kommunikation så kan man också bli kommunikatör efter avslutade studier.

- Jag har alltid haft en känsla för design och jag är ingen teoretiker. Jag behöver inte memorera vad som är rätt eller fel i ett svar, jag vill arbeta mer med händerna och känna att jag får utlopp för min kreativitet. Därför passar detta program mig perfekt, säger Ward.

Utöver studierna arbetar Ward med fotografier och fotograferar för nattklubben Krögers, samt hanterar deras konto på sociala medier. Han hanterar också studion som finns på skolan. Ibland har han workshops där han introducerar nya studenter till studion, kameror och lär dem hur man använder dem.

Även om Ward bor i Kalmar så har mycket av utbildningen skett på distans på grund av coronapandemin.

- Det som har varit tråkigast är att inte ha kontakt med sina klasskamrater för att bolla idéer och umgås. Annars är det sociala nätverket bra och jag har känt mig väldigt välkommen som internationell student här i Kalmar, säger Ward.

Efter att Ward har tagit examen kommer han stanna kvar i Sverige. Han upplever att det finns en större möjlighet att få utrymme för sin kreativitet och växa individuellt här än i sitt hemland.

- Jag har en dröm om att jobba med visuella effekter, men först vill jag få lite mer praktisk erfarenhet i arbetslivet av det jag lärt mig i denna utbildning. Sedan är planen att fortsätta på masterutbildning inom visuella effekter, säger Ward.
Ward skulle absolut rekommendera Kalmar och Linnéuniversitetet till andra, både internationella och svenska studenter.

- Älskar Kalmar, lång historia kort, jag älskar Kalmar. Det är en väldigt trevlig plats. Du kan promenera i 20 minuter och ta dig till havet, stranden eller skogen, där man kan vara lite isolerad. Staden har lite av allt. Och jag kan inte hitta någon anledning till att inte rekommendera utbildningen vid Linnéuniversitetet, säger Ward.

Publicerad: 10 april 2024