Visionsbild: Nyréns Arkitektkontor AB
Riksbyggen: Nina Thorkelsson, nina.thorkelsson@riksbyggen.se
Grenoligruppen: Christer Lennartsson, christer.lennartsson@projektbyggaren.se
Prospecta: Mia Hasselgren, mia@prospectaforvaltning.se
När Guldfågeln arena byggdes öppnades möjligheten att anpassa träningsplanerna vid Fredriksskans för nya ändamål. Syftet med planen är att det i framtiden ska finnas utrymme för både idrott och bostäder i området. Platsen är mycket uppskattad av många kalmarbor och en del av stadens identitet. Vid Fredriksskans utvecklar vi ett nytt centralt parkområde baserat på de gröna områden som finns där i dag. Det gamla staketet har tagits ner och ett allt populärare gångstråk har byggts utmed vattnet. Nu kan du följa vattnet runt hela Malmfjärden. Enligt uppdraget från kommunfullmäktige ska området även i fortsättningen kunna användas för skol- och friidrott.
I området kommer omkring 280 nya bostäder, lokaler och en förskola att byggas. De byggs på upphöjd mark som trappas ned i gradänger mot parken och vattnet. Tanken är att hälften av bostäderna som byggs ska vara hyresrätter. Vi planerar även för en aktivitetspark och en liten brygga.
Fredriksskansområdet har skapats genom att man fyllt ut vattnet för att få fram ny mark. De fyllnadsmassor som användes när området fylldes ut uppfyller inte dagens miljökrav. Innan det kan byggas hus här behöver vi därför genomföra stora saneringsarbeten.
För att ta reda på hur mycket föroreningar som finns och var de ligger har vi gjort en omfattande provtagning. Det har även gjorts olika provtagningar för att kunna hantera grundvatten och inströmmande vatten från både Malmfjärden och Fredriksskanskanalen.
För att kunna genomföra saneringen har förskolan Bollen, den friliggande omklädningsbyggnaden och en del av byggnaden som varit vidbyggd läktaren rivits.
Saneringsarbetet påbörjades i maj 2019 med etablering och nu pågår andra förberedande arbeten med provpumpningar och intrimning av reningsanläggningar för att rena bortpumpat vatten samt arbeten för ny anslutning av arenabyggnadens VA-, värme-och kraftförsörjning. I augusti, påbörjas de större och mer omfattande arbetena med saneringen där omkring 35 000 m³ massor ska köras bort. Marken ska sedan återfyllas med rena massor. Saneringsarbetena planeras vara slutförda under februari 2020.
För att göra området tillgängligt kan det krävas att taket på Fredriksskansporten måste demonteras och eventuellt även en av de höga pelarna. Skulle dessa demonteras kommer de att återmonteras i samband med färdigställande 2023.
I samband med saneringen kommer en del lednings- och kabelförläggningsarbeten att göras tillsammans med Kalmar Vatten och Kalmar Energi.
Bilden visar var saneringen kommer att göras.
Arbetet med saneringen kommer att medföra att parkeringsplatserna på södra Fredriksskans försvinner efter sommaren 2019. För att ersätta dessa har en ny pendlarparkering byggts på Ängö.
När saneringen är klar i februari 2020 kommer exploatörerna att ta över området för sin byggnation. Under två av de nya husen kommer källare att byggas där det bland annat kommer finnas parkeringsplatser.
Under tiden arbete pågår försvinner tillgängligheten till Fredriksskansområdet med undantag av grusvägen utmed vattnet vid Malmfjärden, som kommer att hållas öppen under hela entreprenadtiden. A-plan samt Rävspelet och den trädpark som finns där berörs inte heller av avstängningen.
Parallellt med saneringsarbetet kommer Kalmar vatten och Kalmar energi att utföra ledningsarbeten i Fredriksskansgatan,
Dessa arbeten kommer att påverka framkomligheten på Fredriksskansgatan och medför att under hösten 2019, under en månad, kommer del Strandgatan till Fredriksskansbron stängas av för biltrafik. Mer information om det kommer i samband med arbetenas start.
Parallellt med saneringsarbetet på Fredriksskans pågår två andra projekt som också syftar till att göra Malmfjärdens vatten renare.
Från exploatörernas byggstart till inflyttning beräknas det ta 3 år, det vill säga att husen står klara år 2023. Om du vill ha närmare information om den exakta tidplanen för de enskilda husen, kontakta respektive exploatör.
När exploatörerna börjar närma sig ett färdigställande av sina byggnader, kommer vi att utföra ytterligare arbeten för att göra klart gator, torg och parker.
Berörda invånare, myndigheter och allmänheten kan lämna synpunkter på förslaget.
Det bearbetade förslaget granskas för beslut om antagande. Synpunkter kan lämnas även här.
Detaljplanen antogs av kommunfullmäktige 2016-11-14 §190.PlankartaPlanbeskrivning
Detaljplanen vann laga kraft: 2017-04-26.PlankartaPlanbeskrivning
Granskningsutlåtande
Huvudprojektledare
Kommunledningskontoret
Storgatan 35 A
Projektledare
Storgatan 35 A
Här planeras för lägenheter, stadsradhus och förskola.
Bostäder och verksamheter
Vi utreder möjligheten att skapa bostäder och bättre tillgängliggöra skärgården.
Planförslaget möjliggör för cirka 60-70 lägenheter invid korsningen Stensbergsvägen/Falkenbergsvägen.
På Universitetskajen samlas nu hela Linnéuniversitetets verksamhet i Kalmar
Omvandling av den före detta industritomten till en blandad stadsdel
I kvarteret Gesällen byggs omkring 120 lägenheter och en matbutik
Här vill vi samla flera olika kultur- och föreningsverksamheter
Plan för ett hotell intill Universitetskajen och järnvägsstationen
Del av Oxhagen 2:1 med flera, Kalmar kommun
Här ska en bra skolmiljö skapas. I planen finns även en konstgräsplan
Ett nytt stadsnära reningsverk och annan användning av befintlig återvinningscentral