Eldningsförbud gäller från 13 maj klockan 12.00 i hela Kalmar kommun. Beslutet har tagits i samråd med Länsstyrelsen Kalmar län och ytterligare åtta kommuner i länet. Förbudet gäller tills vidare.
Vatten är något av det viktigaste vi har och därför måste vi vara rädda om det. Med ändringar i klimatet kan perioder av värme och torka, men även häftiga skyfall och mycket regn bli vanligare än idag. Men det finns sätt att förbereda sig så att vi är bättre rustade.
Du som markägare har möjlighet att skapa vattenhållande miljöer, som våtmarker, dammar och översvämningsytor. Då bidrar du till att återställa och öka landskapets förmåga att hålla kvar vatten och därmed klara både torka och kraftiga regn bättre. Sådana insatser stödjer även de ekosystemtjänster som vi är beroende av, till exempel vattenrening, biologisk mångfald och vatten till vår viktiga livsmedelsproduktion.
För att hjälpa till att hitta områden i Kalmar kommun som kan vara lämpliga för vattenhållande- eller grundvattenbildande åtgärder, har Kalmar kommun tagit fram en karta.
Tillsammans med den kunskap som du som markägare har om din mark, kan kartan användas för att hitta möjliga platser för den åtgärd som du vill genomföra.Du hittar kartan och kan läsa mer om hur vi tagit fram den här.
Där hittar du även information om hur du kan få hjälp att planera och finansiera din åtgärd.
Kartan är framtagen med hjälp av statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt (LONA).
Vi måste vara rädda om grundvattnet så att många generationer framöver från rent dricksvatten
Musselodlingar kan rena vattnet från övergödning
Ideellt arbete för en god vattenkvalitet
För dig som bor i ett vattenskyddsområde kan det finnas speciella restriktioner
Behåll dina goda vattenvanor året runt
Ett lekfullt reningsverk