Svartmunnad smörbult är en invasiv art som har spridits till Östersjön via ballastvatten. Den hotar ekosystemet genom att konkurrera ut lokala arter och äta blåmusslor samt fiskägg.
Att utrota den är nästan omöjligt, men utveckling av kommersiellt fiske kan begränsa dess spridning och skapa nya möjligheter för fiskerinäringen.
Projektet syftar till att minska svartmunnad smörbults negativa påverkan på Östersjöns biologiska mångfald, att skapa nya fiskemöjligheter och gynna kustfiske, livsmedelsförädling och lokal turism samt att bredda marknaden för fiskarter och minska importberoendet av fisk.
Projektet med 15 partners från sju länder pågår 2023–2026 med en budget på 3,7 miljoner EUR, varav 80 procent finansieras av EU:s Interreg-program.
Projektet fokuserar på
En svensk fallstudie ska leda till lokal produktion och försäljning av svartmunnad smörbult, medan en transnationell samverkansgrupp arbetar för gemensamma riktlinjer och rapporteringssystem för Östersjön.
För Kalmar kommuns del i projektet handlar det om att undersöka förutsättningarna för att få in råvaran i den kommunala verksamheten. Detta ska göras på ett hållbart och ekonomiskt sätt genom att skapa receptförslag som kan skapa förutsättningar för en framtida råvara som inte nyttjas i dagsläget. Kockarna ska testlaga och utvärdera råvaran mot de olika målgrupperna som finns i de kommunala köken. Slutmålet är att ta fram olika recept och smakprover som genom de kommunala köken passar den svenska marknaden.
Round Goby projektsida Länk till annan webbplats.Se kommunens kockar provlaga smörbult (film på Youtube) Länk till annan webbplats.
Här kan du läsa om några av de projekt som vi har drivit tidigare.
Biotopvård i rinnande vatten syftar till att förbättra livsmiljön för vattenlevande organismer.
Ett EU-projekt som ska testa och utvärdera tekniker för att ta upp och återanvända sediment från dagvattendammar.
Ett projekt för livet!
Utredningar och åtgärder i vassområden och kustvikar planeras.
I projektet tar vi bort sediment för att minska övergödning.
I detta EU-projekt provar vi ultraviolett ljus för att rena vatten för bevattning.
Projektet går ut på att söka vattendom för att återställa våtmarken i Danesjö, som ligger 2 mil norr om Kalmar.