Bild

Den 20 oktober inleds hållbarhetsveckan inom Kalmar kommuns kostverksamhet. Under veckan lyfts hållbara måltider och lokala råvaror fram, och som förstahandsalternativ på menyn i alla skolor och förskolor serveras bland annat en skördesoppa med öländska bönor.

Kalmar kommuns kostverksamhet har under flera år genomfört hållbarhetsveckor, även om det inte är ett generellt initiativ inom hela kommunen eller skolorganisationen. Arbetet med hållbara måltider är dock ständigt närvarande. I dagsläget är cirka:

  • 42 procent av råvarorna lokalt producerade livsmedel
  • 25 procent av maten ekologisk
  • 52 procent svenskproducerad

Provsmakning av Smörbult

Under veckan kommer även provsmakning att ske på utvalda skolor – av en rätt baserad på smörbult, en invasiv fiskart som används inom ett lokalt miljöprojekt.

Mer information om projektet Länk till annan webbplats..

Recept: Öländsk skördesoppa (4 portioner)

Ingredienser

  • 430 g kokta vita bönor
  • 6 dl vatten
  • 1,5 dl vispgrädde (40 % fett)
  • 85 g gul lök (eko)
  • 42 g purjolök
  • 12 g krossad vitlök
  • 0,8 dl vitt matlagningsvin
  • 2 g rivet citronskal
  • 3 g färsk dill
  • 3 g färsk persilja
  • 2 g torkad timjan
  • 4 g joderat salt
  • 2 g malen vitpeppar
  • 10 g grönsaksbuljong
  • 3 g redning (maizena eller liknande)

Tillagning

  1. Grovhacka lök och lite av purjolöken och hetta upp i olja i en gryta.
  2. Tillsätt bönor, vatten, lite av saltet, gul lök och vitlök.
  3. Smaksätt soppan efter cirka 40 minuters koktid med vitt vin. Tillsätt vatten efter behov.
  4. Häll i grädde, purjolök, peppar, timjan, buljong och citronskalet.
  5. Låt sjuda tills allt blivit mjukt och glöm inte smaka av, tillsätt krydda, vatten och grädde efter behov.
  6. Mixa soppan länge med en bra mixer för att få den riktigt slät när bönorna är riktigt mjuka och tillsätt maizena tills soppan får lagom konsistens. Soppan ska vara krämig men inte för tjock.
  7. Tillsätt finhackade örter innan servering.
Publicerad: 20 oktober 2025