Missfärgat vatten och låga vattennivåer

På grund av en driftstörning kan vattnet i stora delar av kommunen vara missfärgat. Kalmar Vatten uppmanar alla att spara på vattnet de kommande dygnen.

Kalmar först i Sverige med ny svinnräknare – mer resurser till maten, mindre i soppåsen

Bild på John Eliasson, Peter Gertsson, Hanna Storm och Kristina Blad. De sitter vid ett bord med papper som ska skrivas på och ler in i kameran.

John Eliasson och Peter Gertsson från Kalmar kommun samt Hanna Storm och Kristina Blad, delägare i SWILL.

Kalmar kommun blir först i Sverige att ta nästa stora steg i kampen mot matsvinnet. I samarbete med Kalmarbaserade techbolaget SWILL lanseras nu en helt ny innovation, en automatiserad tallriksräknare som i realtid kopplar antalet ätna portioner till matsvinnet.

Det innebär att man för första gången kan räkna ut matsvinn per person i offentliga måltidsmiljöer med hög precision.

– Vi har efterfrågat den här möjligheten att veta hur många som faktiskt äter i skolorna för att få bättre rapporter gällande matsvinnet och bättre användning av våra resurser, säger Peter Gertsson, verksamhetsutvecklare på Kalmar kommun.

Bakom systemet står ett unikt samarbete mellan SWILL, IoT-labbet på Linnéuniversitetet, diskmaskinstillverkaren Wexiödisk och teknikbolaget Jemac. Resultatet är en helhetslösning som kombinerar smart teknik med enkel användning och tydlig visualisering av data, ett viktigt verktyg för att möta Agenda 2030:s mål om att halvera matsvinnet.

– Vi vet att varje gram och krona räknas. När vi vet hur mycket matsvinn vi har vid olika tillfällen, ger det oss helt nya möjligheter att utveckla och förbättra arbetet i köken. Vi vill ju lägga pengarna på att servera så bra mat som möjligt, i stället för att kasta den, säger John Eliasson, verksamhetschef på Kalmar kommuns kost- och lokalvårdsverksamhet.

Systemet innehåller uppkopplade vågar och den nya tallriksräknaren som automatiskt håller koll på hur många som ätit. På så vis kan verksamheten se exakt hur mycket mat som slängs i förhållande till hur många portioner som serverats, ett efterlängtat verktyg i kostverksamheten.

– Det här är ett konkret verktyg som ger oss kontroll, insikt och möjlighet att agera, inte bara på känsla utan på fakta. Vi är extra glada över att ett lokalt startup-bolag har hörsammat vår problematik med att veta hur många som verkligen äter, och sedan tagit fram denna smidiga lösning, säger John.

De första installationerna i Kalmar görs på Tallhagsskolan och Funkaboskolan.

– Det här är en milstolpe även för oss på SWILL. I och med det här samarbetet kan vi gå från idé till verklig förändring. Mätbarheten ger offentliga kök möjlighet att ta nya steg mot mindre svinn, större hållbarhet och bättre mat för pengarna, säger Hanna Storm, delägare i SWILL.

Publicerad: 28 maj 2025