Utökat drönartillstånd för Kalmar kommun

Drönare vid flygning kring slottet. Foto: Peter Skarpnord

Foto: Peter Skarpnord

Nu är ytterligare en viktig milstolpe för kommunens arbete att digitalisera samhällsbyggnadsprocessen uppnådd. Det tidigare drönartillståndet som gjorde det möjligt att flyga med tyngre drönare över bostadsbebyggelse är nu utökat att gälla ett större område.

I höstas fick Kalmar kommun, som första kommun i Sverige, tillstånd för flygning i specifik kategori. Tillståndet innebär att det är möjligt att flyga med en tyngre drönare över bostadsbebyggelse. Detta gör att drönaren även kan bära utrustning för laserskanning, vilket är en viktig del i digitaliseringsarbetet. Nu har Transportstyrelsen beviljat kommunens ansökan om utökning av drönartillståndet. Utökningen gäller "Kalmar Norra", ett område som begränsas av E22 i väster, 137/Ölandsleden i söder, Kalmarsund i öster och södra Lindsdal/Horsö i norr. Det tidigare tillståndet omfattade en del av Jakobsberg, Smedby.

– I och med denna utökning blir vårt tillstånd betydligt mer användbart och vi hoppas givetvis att den här utökningen gör det möjligt att få ytterligare utökningar beviljade framöver, säger Henrik Nilsson, mätchef på samhällsbyggnadskontoret.

​​​​​​​Den 3D-modell som är målet med drönarflygningarna kan till exempel användas för att mäta höjder och avstånd utan att behöva åka ut och mäta på plats. Den kommer även användas för att visualisera ny bebyggelse, studera skuggbildning eller risk för översvämning för att nämna några användningsområden.

Publicerad: 5 maj 2023