Avspärrning av gator för att inspektera gasminibussar. Höga smällar kan förekomma.

Kalmar kan bli årets Håll Sverige Rent-kommun

En av fimpomaterna i Kalmar.

Kalmar kommun nomineras bland annat för sitt arbete med fimpomater.

Kalmar kommun är en av fem kommuner som nominerats till Årets Håll Sverige Rent-kommun.

Motiveringen lyder: ”För sitt arbete med fimpzoner och fimpomater på platser som varit särskilt hårt drabbade av nedskräpning av fimpar.”

– Vi jobbar hela tiden strategiskt med nedskräpningsfrågan och i år har vi satsat lite extra på att minska antalet fimpar. Att minska nedskräpningen handlar förstås om att ta hand om miljön men är viktigt även för att skapa trygghet och göra vår kommun vackrare, säger Madeleine André, verksamhetschef på serviceförvaltningen.

De kommuner som toppar Håll Sverige Rents kommunindex arbetar alla strategiskt och förebyggande mot nedskräpning. Många av invånarna i toppkommunerna är också engagerade och deltar i skräpplockningar. Rankingen baseras bland annat på andelen barn som deltagit i Håll Sverige Rents årliga skräpplockningskampanj Skräpplockardagarna, samt på enkätfrågor om kommunernas förebyggande arbete mot nedskräpning. Sedan 2018 läggs också vikt vid hur kommunerna utformat sitt förebyggande arbete, något som bedöms av en jury.

Nu ska juryn göra sitt utlåtande och 2022 års vinnare presenteras onsdag den 30 november under Håll Sverige Rents digitala konferens som pågår 29-30 november.

Det är inte första gången Kalmar kommun uppmärksammas för sitt arbete mot nedskräpning. Vi har tidigare nominerats till Årets Håll Sverige Rent-kommun flera gånger och 2020 kammade vi hem titeln som Årets mellanstora Håll Sverige Rent-kommun.

Publicerad: 22 november 2022