Nya regler för fyrverkerier

Från och med 21 december 2021 gäller nya lokala föreskrifter för användande av pyrotekniska varor, exempelvis fyrverkerier, i Kalmar kommun.

– Vi måste agera eftersom många hundar och andra djur far enormt illa av fyrverkerier och smällare under nyårshelgen. Vi har även sett flera exempel på när fyrverkerier till exempel skjutits in i butiker. Dessutom har vi fått in medborgarförslag med önskemål om ändrade regler. Efter att ha omvärldsspanat på hur andra kommuner gör har vi nu kommit fram till den här förändringen i våra lokala föreskrifter, säger Dzenita Abaza (S), kommunalråd och den som drivit frågan.

Enligt de nya reglerna är det tillåtet att använda pyrotekniska varor utan tillstånd i endast två timmar mellan klockan 23.00 på nyårsafton och fram till 01.00 på nyårsdagen. Övrig tid krävs tillstånd från polismyndigheten.

På följande platser är det alltid förbjudet att använda pyrotekniska varor:

  • Kvarnholmen
  • närmare än 200 meter från Länssjukhuset
  • närmare än 200 meter från Kalmar Slott
  • närmare än 200 meter från omsorgsboenden
  • närmare än 200 meter från Tjärhovet (Kalmar Hamn).

På senare år har reglerna även skärpts på nationell nivå, bland annat med krav på tillstånd och särskild utbildning för att använda vissa typer av fyrverkerier och smällare, vilket har lett till att antalet olyckor har minskat.

För att erbjuda ett alternativ till att fira med fyrverkerier kommer Kalmar kommun att anordna ett nyårsfirande på Stortorget klockan 17 på nyårsafton.

– Vi kan inte bara förbjuda utan måste förstås erbjuda Kalmarborna ett annat sätt att fira in det nya året. Förhoppningsvis kan vi med ”Nyårsglöd i Kalmar” skapa en ny tradition att samlas kring, avslutar Dzenita.

Publicerad: 20 december 2021