Hit kan du höra av dig om du känner oro efter dagens händelse vid Långviken

Under lördagen larmades polisen till Långviken, Stensö, efter att en mörkklädd och maskerad man synts till med ett vapenliknande föremål i handen. Bland de som befann sig i området fanns elever från Stagneliusskolan, vars studentkår hade ordnat ett arrangemang under dagen.

Kalmar kommun tredje miljöbästa landsbygdskommun och topp 20 i Sverige

Tidningen Aktuell hållbarhet gör årligen en miljökommunrankning och i år rankas Kalmar kommun som tredje miljöbästa landsbygdskommun. Dessutom tillhör kommunen topp 20 i landet.

- Det är oerhört glädjande att Kalmar kommun fortsätter att ligga i topp bland de miljöbästa kommunerna. Det visar på det gedigna arbete som kommunen gör och att vi strävar mot de mål vi har inom klimatneutralitet och god vattenstatus, säger Anna Thore (s) ordförande Vatten- och miljönämnden.

Bakgrundsfakta

För trettonde året i rad gör tidningen Aktuell hållbarhet en ranking av samtliga Svenska kommuners miljöarbete. Rankningen består av resultatet från sju andra rankningar (Gröna bilister, Grön Flagg från Håll Sverige Rent, SKL Insikt från Sveriges kommuner och landsting, Vattenmyndigheten, Boverkets miljömålsenkät, Ekomatcentrum samt, Kolada – kommunernas och landstingens gemensamma databas) samt en egen frågeenkät.

2020 blev Kalmar kommun utsedd till årets bästa i kategorin ”mindre städer och landsbygdskommuner”. I år fortsätter vi att landa på topplaceringar och hamnade på plats 3.

2021 års enkät hade ingen tydlig inriktning, utan gjorde mer tydliga avstamp i väldigt specifika frågor, till exempel kopplat till COVID, slamanvändning och mikroplaster.

Publicerad: 11 maj 2021