Vatten är något av det viktigaste vi har och därför måste vi vara rädda om det. Med ändringar i klimatet kan perioder av värme och torka, men även häftiga skyfall och mycket regn bli vanligare än idag. Men det finns sätt att förbereda sig så att vi är bättre rustade.
Genom att skapa vattenhållande miljöer, som våtmarker, dammar och översvämningsytor kan vi bidra till att återställa och öka landskapets förmåga att hålla kvar vatten och därmed klara både torka och kraftiga regn bättre.
För att göra det lättare för markägare att göra vattenhållande åtgärder har Kalmar kommun, med hjälp av statliga bidrag för lokala naturvårdssatsningar (LONA), tagit fram en karta som visar vilka områden i kommunen som kan vara lämpliga för sådana åtgärder.
– Tanken är att kartan, tillsammans med den kunskap som markägaren självklart har om sin egen mark, ska göra det lättare att identifiera bra områden för den som vill göra en vattenhållande åtgärd, berättar Carl-Johan Fredriksson, miljöskyddsinspektör och projektledare för kartan.
På webbplatsen med kartan finns även kontaktuppgifter till personer och organisationer som kan hjälpa till med planering och finansiering. Allt för att underlätta för markägare att genomföra vattenhållande- eller grundvattenbildande åtgärder.
– Åtgärder av det här slaget är jätteviktiga, inte bara för att hålla kvar vattnet. De stödjer även olika ekosystemtjänster som vi är beroende av, till exempel vattenrening och biologisk mångfald, avslutar Carl-Johan.Här hittar du mer information om vattenkartan