Vinnare av stadsbyggnadspriset 2018

Vinnare av Stadsbyggnadspriset 2018

Juryn med vinnarna av 2018 års Stadsbyggnadspris.

Idag delades Kalmars stadsbyggnadspris ut vid en ceremoni i Stadsparken.

Priset delas ut i två kategorier. En för god byggnadsvård och en för god arkitektur.
Beslut om mottagare fattades av samhällsbyggnadsnämnden efter förslag från juryn bestående av samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Mattias Adolfson, förvaltningschef för samhällsbyggnadskontoret, Rebecka Persson samt stadsarkitekt Björn Strimfors.

Vinnare av 2018 års stadsbyggnadspris är:

Kalmar golfklubb

Kalmar golfklubb.

God arkitektur: Klubbhuset Kalmar Golfklubb

Byggherre: Kalmar Golfklubb
Arkitekt: Mats Dahlström Arkitektkontor

Motivering

I denna byggnad samlas gamla och nya besökare och närboende som hittat ett nytt mål för rekreation och en god stund. Som en vit pärla ligger den nya byggnaden i nära kontakt med en av Kalmars vikar och i ett välbesökt parklandskap. Ett läge som kräver öppenhet och välkomnande för att locka besökare till platsen har gett förutsättningar för en arkitektonisk idé om räta linjer och utsikter. Byggnaden öppnar sig mot besökare och vattenhål i ett samspel där platsen, beställarens behov och det unika läget tas till vara.

Hossmo gård

Hossmo gård.

God byggnadsvård: Hossmo Gård

Byggherre: Mikael Sparretun
Arkitekt: Mats Dahlström Arkitektkontor

Motivering

Konsten är att se möjligheter där andra ger upp. Det är en gammal kär Kalmartradition att ge gamla byggnader en nystart med en ny användning. Just detta är en viktig grund i god byggnadsvård och även för att bevara Kalmar och dess historia. Genom en varsam restaurering har byggnadens alla kvaliteter och många vackra detaljer lyfts fram. Med en stark idé, driv och känsla har en byggnad som nästan gett upp nu fått en ny chans att visa upp sig.

Vi gratulerar vinnarna till det fina priset!

Publicerad: 20 juni 2018