Unikt samarbete ger fiber till hela landsbygden

Bild

 – En snabb och stabil uppkoppling blir allt viktigare för att kunna arbeta, leva och bo, oavsett om man bor i staden eller på landsbygden. Därför är vi stolta över att idag sätta spaden i jorden för en lösning som gör att hela landsbygden kommer att få tillgång till fiber. Det kommer att ge Kalmar en digital infrastruktur där kommunen, invånarna och företagen kan växa.
Det sa kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) när han tillsammans med kommunalråd Ingemar Einarsson (C) och Ove Alm, chef för Telia Infra och ansvarig för Telias fasta och mobila nät i Sverige, tog första spadtaget för fiberutbyggnaden på landsbygden.

 Kalmar kommun har i flera år samarbetet med Telia för att bygga ut fibernätet i kommunen. Fibertäckningen i tätort är över 90 procent och idag togs det historiska första spadtaget för att bygga ut fibernätet till hela landsbygden i Kalmar kommun till år 2020 .
– Alla ska ha samma möjlighet, oavsett om man bor i staden eller på landbygden, att ha ett snabbt och säkert internet med hög kapacitet. Antalet digitala tjänster och servicefunktioner ökar och vi har förmodligen bara sett början på dessa möjligheter, säger Ingemar Einarsson (C), kommunalråd.

Satsningen innebär att Kalmar kommun samfinansierar en utbyggnad tillsammans med Telia och bygger en del av den kanalisation som krävs. Samarbetet är unikt och banbrytande för att skynda på en fiberutbyggnad och få ut ett heltäckande nät på landsbygden. Många kommuner hör av sig och vill veta mer om den samverkan som sker.
– För oss är det en självklar investering. En digital infrastruktur är en grundförutsättning för fortsatt utveckling av landsbygden både för privatpersoner och för företag. Om vi inte gjort den här satsningen tillsammans med Telia hade vi riskerat att försätta landsbygden i ett digitalt utanförskap, förklarar Johan Persson.

Utbyggnaden som Kalmar kommun och Telia nu ska göra kommer att ge 4 300 hushåll och företag på landsbygden tillgång till fiber. Men varför är det då så viktigt med fiber för landsbygden? Ove Alm, chef för Telia Infra och ansvarig för Telias fasta och mobila nät i Sverige, menar att det ger helt nya möjligheter för att hela Sverige ska utvecklas.
– En riktigt bra uppkoppling via fiber suddar bort avstånd och skapar helt nya möjligheter på landsbygden. Det gör det möjligt för den lokala entreprenören att sälja sina varor över hela världen, för familjen att ta del ett otroligt utbud av film, serier och spel och för den äldre skapas nya möjligheter att få vård i hemmet, förklarar Ove Alm.

Områdena kring Hagbynäs, Rinkaby, Loverslund, Gräsgärde, Halltorp, Slakmöre och Kåremo kommer att byggas ut under 2018. Under åren 2019-2020 byggs fiber ut i områdena kring Kläckeberga, Vassmolösa, Ljungbyholm, Smedby, Trekanten, Tvärskog, Läckeby, Rockneby och Påryd.

Publicerad: 1 juni 2018