​Över 23 miljoner i byggbonus

Bild

Idag kom besked om att Kalmar kommun får 23,3 miljoner kronor i byggbonus för 2017. Kommunen får stöd för 1153 bostäder vilket motsvarar cirka 1,6 procent av byggandet i Sverige.
– Det här är riktigt bra! Vi har 0,66 procent av landets invånare och levererar bostäder motsvarande 1,6 procent. Kalmar går verkligen framåt, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S).

Regeringen meddelade idag via Boverket vilka kommuner som beviljats byggbonus under perioden 31 juli 2016 och 1 augusti 2017. Kalmar är en av dessa och av totalt 1,8 miljarder tilldelas kommunen drygt 23 miljoner vilket är 3 gånger mer än övriga landet om man räknar om det proportionerligt.

För att ta del av bonusen behöver kommunerna bland annat ha en aktuell översiktsplan och riktlinjer för bostadsförsörjningen.
– Vi har jobbat långsiktigt och strategiskt med vår bostadsförsörjning och vi har planer för över 3500 bostäder över en flerårsperiod. Det går dock inte att bo i planer och därför tuffar vi till målsättningen kommande år och lägger ett uppdrag om att färdigställa 700 bostäder per år. Vi skapar därmed riktigt bra förutsättningar för Kalmar att fortsätta att växa, berättar Johan Persson.

Publicerad: 20 november 2017