Varje köp av narkotika driver den gängproblematik och våldsutveckling vi ser runt om oss – det är budskapet i Kalmar kommuns nya kampanj mot partydroger som tar rygg i en liknande satsning som just nu görs på nationell nivå i samverkan med polisen.
I Sverige har gängproblematik blivit allt vanligare och under 2022 fick vi i Kalmar se effekterna av det med bilbrand, skjutningar och mord. Samtidigt ser vi att partydrogandet blir allt mer normaliserat - på krogen, på hemmafester och bland flera olika ålderskategorier och personbakgrunder.
- Vi ser en mer liberal inställning till vissa droger, främst cannabis. Vi ser även att användandet av vissa droger i krogmiljö har normaliserats, framför allt kokain men även amfetamin. Dessutom har kokain blivit en ”medelklassdrog”, då vi under de senaste 10 åren sett kokainet anträffas hos användare som traditionellt inte associerats till substansen, säger Nikolaous Kalcidis, kommunpolis.
Gängkriminaliteten livnär sig ofta på försäljning av illegala droger. Att köpa narkotika är därmed en stark bidragande faktor till de våldshändelser som vi sett i landet och i Kalmar under 2022. Alla känner dock inte till detta, vilket är anledningen till en särskild satsning inom området.
- Vi vill tala klarspråk genom denna kampanj. Utan köpare rycks mattan undan för drogförsäljning och kriminella gäng. De som köper droger i Kalmar bidrar till att göda dessa kriminella gäng och bidrar därmed till att göra Kalmar till en mer otrygg stad. Det är dags att vakna, reagera och ta eget ansvar. Det är syftet med denna kampanj som är en del i det arbete som görs just nu, säger Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande.
Satsningen är en informationskampanj som bygger på arbetet som kommunen tidigare gjort inom det drogförebyggande arbetet. Den lutar sig också mot en pågående, nationell kampanj i samverkan med polisen som informerar som samma sak.
- Kalmar kommun skakades av de gängrelaterade brott som skedde under 2022. Denna kampanj är ett svar på det. Liknande budskap har nyligen även lyfts på nationell nivå i samverkan med polisen. Nu tar vi ansvar för att informationen även sprids på lokal nivå, säger Dzenita Abaza, kommunalråd (S).
Stora satsningar har gjorts de senaste åren i kommunen för att förebygga brott och minska ner på droganvändandet. Kalmar ingick tidigt samarbete med krogarna för att minska droganvändandet och blev den första kommunen följt efter storstäderna med ett sådant initiativ. Kommunens arbete mot droger går under namnet ”Kalmar mot droger” som är ett tätt samarbete med lokalpolisen och har fokus på skola och socialtjänsten.
- Denna kampanj ser vi som en del av det fortsatta arbetet med Kalmar mot Droger. Vi vill rikta uppmärksamhet på att vinsterna från narkotikaförsäljning är en stor drivkraft för de organiserade kriminella, där gängen ingår. Samtidigt fortsätter vi arbetet och utvecklingen av allt vårt förebyggande arbete och våra insatser inom missbruks- och beroendevård för personer som behöver stöd samt deras anhöriga, säger Liselotte Ross, kommunalråd (V).
- Alla är inte skyldiga. Men uppenbarligen finns en stor grupp som konsumerar narkotika och som därmed förser de kriminella med pengar. Konsekvensen av detta är det våld vi ser på våra gator. Denna kampanj är ett av flera sätt att motverka detta och kräver insatser och ansvar från oss alla, säger Erik Ciardi, kommunalråd (C).
Från 23 januari och tre månader framåt kommer du kunna se den i sociala medier, lokaltidningar och busskurar runt omkring i staden.