I Konsumtionskompassen samlar Stockholm Environment Institute (SEI) statistik om klimatpåverkan från de svenska hushållens konsumtion. Verktyget får idag en ny, mer användarvänlig och interaktiv version som Kalmar och Umeå har varit pilotkommuner för.
Konsumtionskompassen samlar en stor mängd statistik om svenska hushålls klimatpåverkan på lokal nivå och visar den på ett sätt som gör den lätt att förstå. Verktyget används av kommuner och myndigheter för att förstå hur svenskars livsstilar påverkar klimatet, vilket i sin tur skapar underlag för träffsäkra, strategiska åtgärder för att minska klimatpåverkan.
- Konsumtionskompassen är väldigt användbar för oss som kommun eftersom den hjälper oss ta fram statistik på lokal nivå. Den visar på mönster och trender, ett slags klimatkvitto, för olika delar i kommunen, säger Elvira Laneborg, hållbarhetsstrateg.
Kalmar kommun och Umeå kommun har varit pilotkommuner för Klimatkompassen sedan 2019 och har fått lämna feedback om hur verktyget kan utvecklas. Den nya versionen bjuder in användarna till att testa, leka och lära. Nytt är också att du kan se historik i statistiken och uppskattningar för framtida konsumtion.
- Vi har fått tycka till om användningsområden, utformning, funktioner, och innehåll och vi har även kommenterat vilka frågor som användarna kan vilja ha svar på. Utifrån våra synpunkter och förslag har verktyget utvecklats och användarvänligheten har ökat hela vägen, säger Stina Nordström, handläggare social hållbarhet.
Statistiken i verktyget ger underlag i kommuners arbete för att skapa åtgärder för mindre resurskrävande konsumtion och kunna se kopplingar mellan hälsa och miljö. Ett exempel på område där det är till nytta är vid planering av infrastruktur och bostadsområden.
- I Kalmar kommun har vi använt verktyget som underlag för miljöbokslut och strategi för klimatneutrala och cirkulära Kalmar. I klimatomställningen är det viktigt att hitta åtgärder som funkar för alla våra invånare. Här behöver vi knyta ihop ekologisk och social hållbarhet, något som verktyget hjälper oss med, säger Elvira Laneborg, hållbarhetsstrateg.