Nu har vinnare utsetts av årets kommunpriser inom de tre kategorierna: integration, jämställdhet och tillgänglighet. Pristagarna inom respektive kategori tilldelades ett diplom samt en prissumma på 15 000 kronor.
Priserna delades ut vid kommunfullmäktiges sammanträde idag, den 24 februari. Kriterierna för att kunna tilldelas ett pris är att man som enskild person, grupp, förening, organisation eller företag, har eller har haft specifik betydelse för tillgängligheten, jämställdheten eller integrationen. Priserna är tre av de sex priser som delas ut av kommunen varje år.
Priserna inom tillgänglighet och integration delades ut av kommunalrådet Dzenita Abaza (S) och jämställdhetspriset delades ut av kommunalrådet Liselotte Ross (V). Även kommunens interna sociala hållbarhets-pris delades ut av Liselotte Ross.
Läs mer om kommunens priser Länk till annan webbplats.
Nedan följer pristagare och motiveringar för årets priser.
Motivering: ”Röda Korset i Kalmar arbetar målmedvetet för att underlätta integrationen av nyanlända och utrikesfödda genom att erbjuda stöd och skapa mötesplatser där människor kan utvecklas socialt, språkligt och kulturellt. Genom verksamheter som Mötesplats Kupan Secondhand och språkcaféer erbjuder de inte bara sysselsättning och språkträning utan också en viktig gemenskap, vilket är centralt för att minska isolering och öka delaktigheten i samhället.
Röda Korset samarbetar med lokala aktörer för att identifiera och stödja dem som behöver hjälp allra mest, och deras arbete präglas av en humanitär värdegrund där individens behov alltid sätts i första hand. Detta gör dem till en viktig aktör i integrationsarbetet, där deras insatser sträcker sig bortom nyanlända och omfattar hela samhällsgruppen.
Röda Korsets engagemang skapar en inkluderande och trygg plattform där människor, oavsett bakgrund, får möjlighet att känna sig delaktiga, respekterade och välkomna i samhället. ”
Motivering: ”Bilbranschen har sedan decennium varit känd som mansdominerad. Sedan Anna Wansland 2022 tog över rollen som koncernchef på Liljas i Kalmar har detta ändrats. Anna har en erfarenhet av socialt arbete med människor och därför insåg hon branschen behöver förnyas. Arbetet påbörjades med att göra en omorganisation med fokus på bemötande - att möta kunden där den är. Alla kunder är olika, män, kvinnor, unga, vuxna och äldre från olika kulturer och bakgrunder. Man ser bortom normer och fokuserar på kompetens i anställningen vilket mynnat ut i jämställda effekter. Annas ledarskap har bidragit till att Liljas inte gör skillnad på människor och att fler kvinnor kommit in i branschen. Liljas möjliggör att fler kvinnor får möjlighet för utveckling och arbete. ”
Motivering: ” En alltmer digitaliserad vardag ställer höga krav på kunskaper hos många. För ovana IT-användare är det guld värt att få hjälp och praktisk handledning med hur appar används, hur samtal kan blockeras och hur AI-verktygen kan vara en hjälp i vardagen. Lika värdefullt är att uppmärksamma förekomsten av bedrägerier på nätet och tips på hur det kan undvikas. Allt detta erbjuder PRO Graniten i trevlig samvaro, tillsammans med fika dessutom. PRO Graniten belönas därför för sitt arbete med Digifika.”