Under de senaste åren har Polisens trygghetsundersökning visat att Kalmar kommun fått allt färre problem med brott. Upplevelsen av otrygghet har ändå legat relativt högt, även om den sjönk lite förra året. Årets resultat visar att känslan av otrygghet minskar ytterligare.
Kalmar kommuns resultat visar gröna siffror i sin helhet och Polisen konstaterar en blygsam förbättring sedan föregående år.
- Det är såklart glädjande att se att några siffror blivit bättre eftersom vi satsat mycket på brottsförebyggande arbete. Kommunen är tillsammans med Polisen kärnan i det lokala brottsförebyggande arbetet och det är viktigt att detta arbete bedrivs långsiktigt, effektivt och kunskapsbaserat, säger Dzenita Abaza (S) kommunalråd.
Precis som tidigare år, är det när man bryter ner undersökningen i mindre områden som lokala problembilder dyker upp. I år är det Smedby och Norrliden som visar på störst oro och otrygghet. I Smedby oroar man sig främst för ungdomsgäng som stör ordningen och olika typer av trafikstörningar. I Norrliden handlar det mer om generell otrygghet att vistas utomhus.
Boenden i de södra stadsdelarna har tidigare rapporterat problem med berusade och narkotikapåverkade personer. Tittar vi på årets resultat är det ett betydligt mindre problem nu.
- Vi fortsätter att satsa på brottsförebyggande arbete. Viktiga fokus är att motverka ekonomisk brottslighet och förhindra att unga involveras i kriminalitet. Våra främsta verktyg för att arbeta mot detta finns inom socialtjänst, skolverksamhet, fritid, samhällsplanering och tillsyn, säger Dzenita Abaza.
Polisens trygghetsundersökning genomförs varje höst och i år var det cirka 2500 personer från Kalmar kommun som svarade. Trygghetsundersökningen är en av de undersökningar som kommunen skapar sin lägesbild och åtgärdsplan utifrån.
- Dessa resultat bekräftar att vår åtgärdsplan för 2024-2025 träffar rätt och att vi ska fortsätta arbeta med det som planerats, Anna Flink, säkerhetschef.
Läs mer om kommunens lägesbild och åtgärdsplan. Länk till annan webbplats.