Näringslivet är grunden för en hållbar utveckling i Kalmar

Per Ekman, tillväxtchef på Kalmar kommun.

REPORTAGE: "Näringslivet spelar en avgörande roll för Kalmars tillväxt. Utan tillväxt i Kalmar stagnerar vår region."

Det säger Per Ekman, tillväxtchef på Kalmar kommun. Han berättar om vikten av att arbeta tillsammans och att tillgång till kompetens är ett av de mest prioriterade områdena i Kalmar kommuns näringslivsutveckling framöver.

Tillväxt och näringslivs betydelse i kommunens arbete

Ofta har företagen en kontakt med kommunen när de vill expandera eller investera, och det ska fungera smärtfritt och smidigt. Enheten Tillväxt och näringsliv ska arbeta tillsammans med andra för att underlätta för både nya och existerande företag.

- Vi behöver ett levande näringsliv för ett välmående Kalmar. Företag å andra sidan är beroende av att vår kommun fungerar bra, att det finns en bra samhällsutveckling och en attraherande miljö som de kan locka nya medarbetare till, säger Per.

En ny färdplan för enheten finns nu framme. Nytt i den är att hela kommunen behöver jobba mer med det samlade värdskapet gentemot företagare. Även förmågan att attrahera arbetskraft, tillsammans med näringslivet och andra arbetsgivare lyfts fram.

- Vi vill, på vår enhet, vara en resurs för alla i kommunen som på något sätt har med näringsliv att göra. Vi ska kunna bidra med ett kunnande i näringslivsfrågor för våra kollegor i kommunen, säger Per.

Omvärldsutmaningar och hur vi möter dem

En ständig utmaning är kompetensförsörjning. Per berättar att företagen behöver bättre tillgång till personer som kan bidra till en större innovationsförmåga. Framöver kommer ett stort fokus att ligga på att kroka arm med arbetsgivare.

- Det har varit tuffa år inom handels- och byggsektorn, men vi ser ljusglimtar och en återhämtning i ekonomin. Det är många företag som gått på knäna då pandemin har varit tuff, men nu ser det bättre ut. Det är välbehövligt, säger Per.

En annan utmaning är att företag som expanderar behöver få tillgång till mark och fastigheter som möter deras behov. Per säger att kommunen behöver ha en bra framförhållning i samhällsplaneringen när det kommer till den biten.

- Då bidrar vi till näringslivets framväxt. Det gäller hela kommunen, både landsbygden och centrala Kalmar. För att möta det behovet bör vi tänka mer regionalt och samarbeta med våra grannkommuner i sydost för att knyta samman Växjö, Kalmar och Karlskrona. En annan utmaning handlar om resor. Vi behöver arbeta för att det ska vara möjligt att kunna resa nationellt och internationellt med Kalmar som bas.

Kalmars förutsättningar

På frågan om Kalmars förutsättningar berättar Per att det finns två saker som sticker ut lite extra. Det ena som sticker ut är att det finns en stark bredd på branscher bland företag i kommunen. Här finns många olika typer av jobb och företagen hittar varandra och samverkar när det finns möjlighet.

- Branschbredden är viktigt för Kalmars tillväxt och skapar massor av möjligheter för den som till exempel vill flytta hit eller byta jobb, säger Per.

Det andra är attraktiviteten Kalmar har som livsmiljö. Staden erbjuder ett stort utbud av aktiviteter inom fritid och upplevelser. Däremot finns ett behov av att stärka bilden av platsen Kalmar som ett attraktivt ställe att arbeta på, berättar han.

Även Linnéuniversitetets närvaro är viktig och relationerna med universitetet är prioriterade. Bland studenter och forskare finns nyckelpersoner som kan växa med företagen och stärka företagens innovationsförmåga.

- Stadskärnan i Kalmar spelar också en viktig roll. Den behöver i framtiden vara mer upplevelserik och ha ett bredare utbud av verksamheter än idag. Vi kommer att arbeta mycket för att stadskärnan i Kalmar ska leva och utvecklas, säger Per.

Kort om Per Ekman:

  • Bor i: Södra Kalmar.
  • Arbetade tidigare som: Egen företagare och konsult i platsutveckling. Kunderna var regioner och kommuner över hela Sverige.
  • Har jobbat på Kalmar kommun sedan: Januari 2024.
  • Favoritställe i Kalmar kommun: Stensö.
Publicerad: 15 november 2024