Hållbarhetsutbildning i kostverksamheten

Bild från föreläsning om hållbarhet under utbildningskväll med kostverksamheten.

Hur kan vi jobba smartare och mer hållbart i kostverksamheten? Det var den stora frågan under två utbildningskvällar som hölls på Tallhagsskolan förra veckan. Bakgrunden är en miljöutbildning som tagits fram av Kalmar kommun och som alla medarbetare ska genomgå. 

– Vi kände att vi ville fokusera lite extra på vissa saker som är viktiga i just vår verksamhet, och satsade därför på dessa utbildningskvällar där alla medarbetare i kommunens kök fick träffas och lära sig nya saker, säger Hanna Löfhede, handläggare och en av de som planerat utbildningen.

På plats fanns kommunens hållbarhetsstrateg, som berättade om olika saker att tänka på för att vi som kommun ska arbeta på ett mer hållbart sätt. Sedan fick deltagarna gå till olika stationer och lära sig mer om exempelvis energibesparing, sopsortering, kemikalieanvändning och klimatpåverkan. 

– Det fanns till exempel möjlighet att testa ett verktyg för att beräkna hur stor klimatpåverkan olika maträtter ger och spela ett kortspel där du lär dig hur stora klimatavtryck olika varor har, berättar Hanna.

Omdömena om kvällen bland deltagarna var goda. Variationen med flera kortare utbildningsdelar uppskattades. Även att träffas i en större grupp och få utbyta tankar och idéer med andra som jobbar med samma sak upplevdes som väldigt trevligt och värdefullt. 

– Utbildningen går i linje med det arbete vi gör i kostverksamhetens alla forum och med våra inspirationsdagar inom olika områden. Vi är verkligen på rätt väg och det känns jättekul att alla är med. Vi serverar runt 12 000 luncher varje dag, så de val vi gör spelar roll. Tillsammans kan vi göra stor skillnad för klimatet, avslutar Hanna.  

Publicerad: 21 oktober 2024